Kina najavljuje blaža ograničenja na tržištu nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Kina će iduće godine verovatno ublažiti neka ograničenja na tržištu nekretnina, zbog zabrinutosti da bi klizanje cena u tom sektoru moglo da podrije ekonomski rast, navedeno je u izveštaju koji je danas objavio ugledni pekinški Univerzitet Renmin.
 

Kina je prošle godine uvela niz mera kako bi snizila cene nekretnina, uključujući zabranu kupovine druge kuće u nekim gradovima, povećanje minimalnog gotovinskog učešća za kupce i uvođenje poreza na nekretnine.

Univerzitet, međutim, prognozira da će vlada u trećem kvartalu 2012. verovatno ublažiti ograničenja bankarskog kreditiranja sektora nekretnina i kupovine novih kuća. Ta ograničenja su uvedena kako bi se “ohladio” sektor nekretnina, posle skoka cena kuća koje su time mnogima postale nedostupne.

Premijer Kine Ven Ðibao je nedavno umanjio nade u bilo kakve skore promene, ukazavši da cene nekretnina treba da se vrate na “razumne nivoe”.

Lokalne vlade, kojima je neophodna gotovina i koje umnogome zavise od prihoda od prodaje zemljišta, kao i centralna vlada, verovatno će, međutim, intervenisati kako bi sprečile da cene nekretnina skliznu više od 25 odsto, ukazano je u izveštaju.

Kako investicije u nekretnine takođe doprinose ekonomskom rastu, Peking bi mogao da interveniše da bi osigurao da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji podstiče otvaranje novih radnih mesta i sprečava socijalne nemire, ostane jak.

Prestižni ekonomski istrživački institut Univerziteta Renmin prognozirao je da će kineski BDP porasti 9,2 odsto u 2012, prema projektovanom rastu od 9,4 odsto u 2011.

Zvanični podaci govore da je broj velikih kineskih gradova u kojima su cene nekretnina pale u oktobru udvostručen na 34 u odnosu na septembar, što predstavlja znak uspešnosti napora za smirivanje rasta cena na tržištu nekretnina.

U izveštaju je navedeno da će cene nekretnina i obim prodaja verovatno nastaviti da slabe i tokom prvog kvartala 2012, ali je odbačena mogućnost prodaja većih razmera i oštrog smanjenja ekonomskog rasta.