Ruski gas za Belorusiju dvostruko jeftiniji

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija se odlučila za kardinalne ustupke Belorusiji po pitanju cene gasa, tako da bi 2012. godine ovaj energent za Minsk mogao da bude dvostruko jeftiniji nego sada, a 2013. cene bi se izjednačile sa cenama za ruske potrošače.

Cena gasa za Belorusiju je sada vezana za naftne kotacije i stalno raste, s tim što je trostruko veća od cene na ruskom tržištu, piše ruski poslovni dnevnik “Vedomosti”.

Kao moguća cena za iduću godinu pominje se nešto iznad 150 dolara za hiljadu kubnih metara u poređenju sa sadašnjih 300 dolara.

Prognozirana prosečna cena ruskog “Gasproma” za Rusiju je za 2012. godinu oko 99 dolara bez PDV, a za narednu 106-107 dolara.

Cena će biti bliska ruskoj, potvrdio je za dnevnik predstavnik ruske vlade uz naponenu da će se od 2013. godine na cenu dodavati troškovi “Gasrpoma” za prenos, skladištenje i prodaju.

Paket dokumenata o razvoju saradnje na sektoru gasa, isorukama od 2012. i kupoprodajni ugovor za 50 odsto “Beltransgasa”, ruski holding i Belorusija će potpisati 25. novembra, rekao je za novinare potpredsednik upravnog odbora “Gasrpoma” Valerij Golubjev.

Popust na cenu gasa je “direktna pomoć i podrška, ali nije baš poklon” rekao je ranije ruski premijer Vladimir Putin, uz napomenu da su ruske kompanije dobijanjem širih mogućnosti poslovanja na beloruskom tržištu spremne na ustupke beloruskim partnerima.