Cene nafte u porastu pred izveštaj o isporukama u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte se danas, na tržištu u Aziji, kreću oko 97 dolara za barel u očekivnju da najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD pokaže da se tražnja te sirovine možda poboljšava.

Sirova nafta za orijentacionu ispouku u januaru je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu ugovarana osam centi u porastu, po 97 dolara za barel, pošto je sinoć zaključena na 96,92 dolara, 75 centi jeftinije nego u petak.

Marka “brent” je za isti termin isporuke na londonskoj berzi sirovina ICE bila u porastu 10 centi, na 106,98 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Američki Institut za petrolej treba danas kasnije da objavi izveštaj o zalihama sirove nafte u SAD u prošloj sedmici. Analitičari prognoziraju da će podaci pokazati nepromenjeni nivo zaliha u odnosu na prethodnu sedmicu.

Cene sirove nafte su se povukle sa prošlonedeljnih 103 dolara za barel, ali pojedini analitičari očekuju ponovni rast, u skladu sa polaganim jačanjem američke ekonomije.

“I dalje je u toku spor ekonomski oporavak i sa povratkom tražnje na predrecesione nivoe, rašće i cene nafte”, ukazano je u izveštaju kompanije “Blu oušen brokeridž” koja se bavi trgovinom energentima.

Cene sirove nafte su skočile na rekordnih 147 dolara za barel u julu 2008, pre nego što su kasnije te godine skliznule na 32 dolara za barel pod pritiskom globalne recesije.

Investitori s pažnjom prate najnovije ekonomske pokazatelje u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte na svetu. Svetska banka je danas saopštila da očekuje da kineska ekonomija iduće godine ojača 8,4 odsto, manje od ovogodišnjeg rasta od 9,1 odsto.

“Mada izazovi u spoljnom okruženju mogu umanjiti kineski rast, domaće tržište će pružiti dovoljno podstreka za održavanje pozitivne kineske tražnje sirovina. Vladin plan da olabavi monetarnu politiku trebalo bi da obezbedi veći stimulus tražnji tokom sledećih meseci”, ukazano je u izveštaju investicione banke “Berkliz kapital”.