Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u do 2017.

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Vlade Srbije i Elektroprivrede Srbije (EPS) i Japana potpisaće u četvrtak, 24. novembra sporazum o kreditu od oko 250 miliona evra za sistem odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla A”.


Prema najavi iz EPS-a, razmeni nota između vlada Srbije i Japana i potpisivanju sporazuma o zajmu prisustvovaće potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić, ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Satoru Kurosava.

Kako su ranije kazali u Termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT), početak gradnje sistema za odsumporavanje se očekuje u drugoj polovini 2013. godine.

Sistem bi trebalo da bude završen do početka 2017. godine, nakon čega će koncentracija sumpor-dioksida na izlazu iz postrojenja najveće termoelektrane u Srbiji biti manja od 200 miligrama po kubnom metru, što je u okviru zahteva evropskih normi, kazali su u TENT-u.

Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u primenjivaće tehnologiju vlažnog krečnjaka, takozvanog gips postupka, koji se koristi na 55 odsto postrojenja sa sistemom za odsumporavanje u svetu, kazali su u obrenovačkoj termoelektrani.