Iz Srbije kol centri za ceo svet

PinterestFacebookTwitterShare

Čelnici američke kompanije “Sajtel” (Sitel), lidera u oblasti uslužnih kol centara danas su, povodom početka rada na srpskom tržištu, istakli da su izabrali Srbiju za investiciju zbog obučene, obrazovane radne snage i dobre infrastrukture.


Na svečanosti, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, oni su naglasili da su se za Srbiju odlučili posle razmatranja brojnih drugih zemalja, jer ona pruža sve potrebne uslove za njihovo ulaganje, pre svega, političku i ekonomsku stabilnost.

Generalni direktor ”Sajtela” Bert Kvintana istakao je da radna snaga u Srbiji ima visok radni moral i izuzetne tehničke veštine kao i poznavanje stranih jezika.

“Beograd pruža odličan nivo infrastrukture posebno u oblasti informacionih tehnologija i transporta i to su bili ključni faktori da se odlučimo da uložimo u vašu zemlju”, rekao je Kvintana.

Prema njegovim rečima, u vreme svetske ekonomske krize sve kompanije preduzimaju korake da smanje troškove i unaprede kvalitet usluga u čemu im ”Sajtel” pruža pomoć.

Tadić je ocenio da je dolazak “Sajtela” znak da je Srbija dobra destinacija za investicije, kao politički i ekonomski stabilna zemlja.

On je istakao da su SAD strateški i ekonomski partner Srbije, a da je učlanjenje Srbije u Evropsku uniju njen strateški cilj.

Prema Tadićevim rečima, Srbija je danas politički i ekonomski stabilna:

“Mir, stabilnost, ekonomski razvoj, socijalne reforme i regionalna saradnja, to je Srbija 21. veka”, istakao je predsednik Tadić.

“Srbija pozdravlja vašu investiciju i ponudiće vam prijateljsko okruženje i atmosferu”, rekao je Tadić.

Osvrćući se na svetsku ekonomsku krizu koja je počela 2008. godine i njen novi talas, koji je u toku, Tadić je istakao da je sada najvažnije dobro se pripremiti za taj udar.

“Vlada, institucije i privrednici imaju na umu različite mere, ali je pre svega neophodno sprovesti racionalizaciju troškova u državi. To nas očekuje u 2012. godini”, rekao je Tadić.

Kao jednu od važnih mera za sprečavanje posledica krize, on je naveo ekonomsku kooperaciju i koordinaciju na nivou države, ali i u regionu, Evropi i globalno.

Ambasadorka Vorlik ocenila je da ova investicija donosi srpskoj ekonomiji stotine novih radnih mesta i pokazuje da je Srbija izuzetna destinacija za strane direktne investicije.

Ona je izrazila nadu da će to postati jedan od najboljih primera saradnje američke i srpske ekonomije i najava brojnih novih investicija u mesecima i godinama koji dolaze.

Generalni direktor ”Sajtela” za severni region Tim Šu naglasio je da je otvaranje novog centra te kompanije u Beogradu značajan dan u istoriji ”Sajtela” kao kompanije koja već posluje u 26 zemalja i zapošljava oko 57.000 ljudi.

Predstavnici ”Sajtela” zahvalili su na podršci Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA).

Prema ranijim najavama, kompanija Sajtel će u Srbiju uložiti 1,25 miliona evra i u početku uposliti 300 ljudi za šta je dobila bespovratna sredstva od 2.500 evra po radnom mestu.

Prema rečima predstavnika kompanije Džona Dojla, investicija te kompanije u Srbiju do sada iznosi manje od milion dolara, ali će se taj iznos uvećavati narednih godina.

“Trenutno je zaposleno 22 radnika, a do marta naredne godine trebalo bi da bude uposleno još 100 ljudi”, kazao je on.