Pogon za proizvodnju vina na Paliću

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je danas na Paliću, u “Vinariji Zvonko Bogdan”, novu savremenu liniju za proizvodnju vina.
 
To je 91. pogon novih tehnologija u Vojvodini koji je sufinansiran iz pokrajinskog budžeta, preko sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Realizacijom ovog projekta u samoj Vinariji, kao i različitim vidovima kooperacije angažovano je ukupno 110 radnika.
 
U proteklih pet godina samo kroz Program novih tehnologija na teritoriji Vojvodine zaposleno je više od 21.000 ljudi, a ova vinarija, prema rečima Pajtića, rezultat je sjajne ‘simbioze’ našeg velikog umetnika Zvonka Bogdana i njegove popularnosti, privatne inicijative i podrške pokrajine.
 
Pajtić je dodao da se radi o višestruko korisnom projektu, jer doprinosi razvoju privrede, poljoprivrede i turizma na severu pokrajine.
 
Investiciona vrednost programa je oko 87,5 miliona dinara, od kojih je Vlada Vojvodine obezbedila 20 miliona.
 
U Vinariji je instalirana najsavremenija, nemačka linija za proizvodnju vina, jedinstvena u našoj zemlji i ovom delu Evrope. Najveći deo proizvodnje plasira se na evropsko tržište, u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a samo jedan manji deo u Srbiju.
 
Planirani godišnji bruto prihod je 4 miliona evra. Vinogradi “Vinarije Zvonko Bogdan” prostiru se na 56 hektara u blizini Palićkog jezera.