Srbija nikom ne poklanja resurse

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja ne pregovara ni sa kim o prodaji prava na eksploataciju uljnih škriljaca.
 
Državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević kaže da “cilj nije prodamo eksploataciono pravo za uljne škriljce, jer to je jedan od najznačajnijih resursa u zemlji”.
 
“Naš cilj je da uspostavimo strateško partnerstvo sa nekom svetskom kompanijom, koja ima najbolje tehnologije i iskustvo u toj oblasti”, rekao je Dragosavljević.
 
On je, reagujući na tvrdnje Srpske napredne stranke da predstavnici Vlade Srbije pregovaraju o prodaji prava na eksploataciju uljnih škriljaca, kazao da Aleksinački rudnici imaju pravo na istraživanja uljnih škriljaca u aleksinačkom basenu i da bez njihove dozvole Vlada Srbije ne može nikom da da pravo na istraživanje škriljaca, istakavši da niko ne može dobiti pravo na eksploataciju, ukoliko prethodno nema pravo na istraživanje.
 
“Uljni škriljci aleksinačkog basena pripadaju eksoloatacionom pravu Aleksinačkih rudnika, koji sada ima istražno pravo nad uljnim škriljcima u tom basenu”, kazao je Dragosavljević i potvrdio da Javno preduzeće za podzemnu eksplaotaciju uglja (JP PEU) Resavica, odnosno Aleksinački rudnici koju su u sastavu JP PEU, trenutno izvode geološka istraživanja u tom basenu. 

Do kraja godine će biti završena prva faza istraživanja, kako bi se utvrdile tačne rezerve škriljaca u jednom delu aleksinačkog basena i očekuje se da do kraja 2011. godine JP PEU Resavica preda elaborat o rezervama oko 400 miliona tona uljnih škriljaca, objasnio je on. 

“Naš cilj je da u Evropi i svetu pronađemo ko ima najbolju tehnologiju za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca i da kroz transparentnu proceduru, u skladu i sa novim Zakonom o rudarstvu, dođemo do partnera koji bi pre svega bio tehnološki partner i investitor u izgradnji postrojenja za preradu uljnih škriljaca, a u skladu sa pravima koje ima JP PEU Resavica”, precizirao je Dragosavljević. 

On je napomenuo da, iako tender za izbor strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca u Aleksincu ne bude raspisan do kraja ove godine, resorno ministarstvo će početkom sledeće godine imati jasan stav o tome kakav će biti transparentni oblik i procedure za izbor strateškog partnera i investitora. 

“Naša ideja nije da taj posao radi isključivo investitor, već da se taj posao radi zajedno sa domaćom kompanijom, odnosno da se uspostavi zajedničko preduzeće”, rekao je on i dodao da bi pravo na eksploataciju trebao da bude ulog domaće kompanije u to zajedničko preduzeće. 

Procenjuje se da u aleksinačkom basenu ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca iz kojih je moguće dobiti oko 200 miliona tona nafte.