Češki trgovinski lanci počeli da prodaju domaći beli luk

PinterestFacebookTwitterShare

Prvi trgovinski lanci u Češkoj, posle višegodišnje prodaje jeftinog uvoznog belog luka, uvrstili su u svoju ponudu domaći, kako bi odgovorili povećanoj tražnji tog tradicionalnog povrća.
 
Još proletos je bilo skoro nemoguće naći češki beli luk u prodavnicama, jer su domaći odgajivači prethodnih godina zbog jeftinog uvoznog, zapostavili njegovo gajenje. Češki beli luk je u prodavnici dvostruko skuplji od kineskog, prenosi agencija ČTK. Češki beli luk od oktobra prodaju supermarketi Billa, koji su do sada prodavali samo uvozni.
 
“Dugo smo se trudili da nabavimo češki beli luk, ali lokalni proizvođači tog artikla do sada ga nisu imali u ponudi”, rekli su predstavnici Bille.
 
Istovremeno domaći beli luk je počeo da se prodaje i u odabranim supermarketima Albert i lancu Tesko.
 
“Prodaja češkog belog luka je stabilna i odgovara našim očekivanjiuma. I pored cene koja je dvostruko veća od uvoznog, postoji grupa potrošača, koja traži češki beli luk zbog njegovog ukusa”, rekli su ČTK u Albertu.
 
Na primer, Billa prodaje češki beli luk pakovan po 250 grama za 59,9 kruna (240 dinara), što znači da je kilogram 240 kruna (960 dinara). Kilogram kineskog belog luka košta košta 120 kruna.
 
Godišnja potrošnja belog luka u Češkoj se kreće između 6.500 i 7.000 tona. Češki profesionalni odgajivači poslednjih godina proizvedu samo oko 700 tona godišnje te kulture, pa se većina uvozi, prvenstveno iz Kine. Na primer, cela prošlogodišnja produkcija belog luka, koja obuhvata proizvodnju ratara i domaćinstava dostigla je, prema podacima Češkog statističkog ureda – 1.457 tona.
 
“Sa isporučiocem, koji je za nas, po narudžbini odgajio beli luk, unapred smo se dogovorili za količinu, tako da ga sada ima dovoljno u prodavnicama, objasnila je predstavnica trgovinskog lanca Albert.
 
Problem sa snabdevanjem belim lukom nemaju ni Billa ni Tesko.
 
Još 1995. godine Češka je proizvodila dovoljno belog luka za svoje potrebe. Beli luk se tada gajio na deset puta većoj površini nego sada. Kao posledica jeftinog uvoza, pretežno iz Kine, kome nije moglo da se konkuriše, odgajivači su postepeno odustajali od gajenja belog luka. Posle je i cena uvoznog belog luka počela da raste.
 
“U poslednjih godinu-dve dolazi do promene stava češkog potrošača u korist češkog daleko kvalitetnijeg belog luka, koje se vidi u pritisku na odgajivače da povećaju površine zasada”, rekao je predsednik Unije povrtara Češke i Moravske Jaroslav Zeman. Povećanje površina, prema njemu, ograničeno je nedostatkom semena belog luka. “Površine će se, usled trajnog interesovanja za kvalitetni beli luk, povećavati nekoliko godina, najmanje četiri do šest”, upozorio je Zeman.