Moguće smanjenje proizvodnje nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Članice Organizacije država izvoznica nafte /OPEK/ mogle bi da na samitu 14. decembra odluče da smanje proizvodnju nafte, objavili su međunarodni mediji, pozivajući  se na izjavu iračkog ministra za naftu Abdul-Karema Luaibija.
 
Ovo smanjenje proizvodnje moglo bi biti u vezi sa predviđenim smanjenjem svetske potrošnje nafte. Mediji navode da je, međutim, malo verovatno da će ovu odluku podržati zalivske države članice OPEK-a ako cena nafte ostane iznad 100 dolara za barel.
 
Međutim, Luaibi veruje da će se cena nafte stabilizovati između 100 i 120 dolara, što je razumno i prihvatljivo za Irak.
 
Na prethodnom sastanku OPEK-a koji je bio održan letos, kvote za proizvodnju nafte održane su na nivou od 24,84 miliona barela dnevno.
 
Države članice OPEK-a su Alžir, Angola, Venecuela, Irak, Iran, Katar, Kuvajt, Libija, Niger, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Ekvador. Ova multinacionalna organizacija osnovana je 1960. godine u Bagdadu, da bi usklađivala  proizvodnju i izvoz nafte među članicama. Sjedište organizacije je u Beču.
 
Države članice Organizacije obezbeđuju 35 odsto svetskih potreba za naftom.