Počela obuka za farmere iz Zlatiborskog okruga

PinterestFacebookTwitterShare

U Čajetini su počele obuke za farmere u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore ”Zlatiborsko-komski pašnjaci”. Projekat finansira Evropska unija sa više od 235 hiljada evra, a realizuje ga Čajetina sa opštinom Andrijevica, na severu Crne Gore.
 
Meštanima ove dve opštine zajedničko je da se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka, sira i kajmaka. Da bi bili konkurentniji na tržištu i da bi proizvodili zdravu hranu, moraju da povećaju higijenske standarde i osavremene proizvodnju, ističe direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Zoran Debeljak, jedan od predavača.
 
“Naše učešće vezano je za kontrolu i ustanovljavanje kvaliteta sirovog mleka i predlaganje mera za podizanje nivoa njegove higijenske ispravnosti”, kaže Debeljak.
 
Doskorašnji problem čajetinskih farmera bio je nepostojanje nezavisne laboratorije za kontrolu mleka. Projektom “Zlatiborko-komski pašnjaci” taj problem će biti rešen opremanjem laboratorije za mikrobiološko ispitivanje mleka, u skladu sa evropskim i domaćim standardima, u Krivoj Reci.
 
“U završnoj smo fazi adaptacije prostora na stočnoj pijaci, a kroz projekat je nabavljena i oprema za laboratoriju, kao i nameštaj i računarska oprema neophodna za rad dve zaposlene osobe””, kaže pomoćnica predsednika opštine Čajetina Bojana Božanić.
 
U opštini Andrijevica biće nabavljena oprema za prikupljanje i preradu mleka.
 
Projekat „Zlatiborsko-Komski pašnjaci” završava se u maju naredne godine do kada treba da pokaže prve rezultate na poboljšanju produktivnosti i konkurentnosti ruralnih resursa u oblasti proizvodnje kvalitetnog i zdravog mleka.