Nema otkupa Vladinih stanova

PinterestFacebookTwitterShare

Na vratima 300 stanova, koliko ih je u vlasništvu države, nalaze se imena privremenih stanara – zakupaca. To znači da nema više nijednog slobodnog kvadrata za iznajmljivanje. Međutim, posle odluke Vlade da pooštri uslove, početkom ove godine potpuno je stopirana prodaja stanova, koji su ranije po bagatelnim cenama odlazili iz državnih u privatne ruke.

U trenutku kada je Vlada rešila da podvuče crtu i pooštri uslove za otkup stanova, tačno polovina tadašnjeg stambenog fonda već se prelila ka novim vlasnicima. Zato je novom Uredbom propisano da samo ovlašćena službena lica u MUP, BIA, specijalni tužioci za ratne zločine i za organizovani kriminal i njihovi zamenici, mogu da postanu kupci državnih stanova.

Prema novim pravilima, kvadrati se dodeljuju na pet godina, uz mogućnost da se ugovor produži. Većina onih koji sada koriste državne kvadrate, ušla je u objekte 2004, dok je sledeći ”talas useljenja” usledio četiri godine kasnije. Obaveza svih je da redovno plaćaju kiriju za stanove.

U Republičkoj direkciji za imovinu, međutim, kažu nam da većina podstanara ne odustaje od otkupa kvadrata, iako se ne mogu nadati pozitivnom odgovoru. U Generalnom sekretarijatu Vlade potvrđuju da postoje zahtevi za otkup, ali da u ovoj godini nijedan nije odobren.

Novim propisom, inače, predviđeno je i da ministri i državni sekretari mogu da koriste službene stanove, ali samo dok im traje mandat. Za njih je namenjen 31 stan, koji su dužni da napuste najkasnije mesec dana pošto napuste i fotelju.
 
Kome država bude dozvolila da otkupi stan, to će moći da uradi ukoliko plati tržišnu cenu kvadrata koju odredi Poreska uprava. Iznos se iskazuje u evrima, plaća se u dinarima – odjednom ili na mesečne rate, ali najduže 20 godina.