Ratari i zadruge prodali državi 28 000 tona kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin kaže da su vojvođanski ratari i zadruge u rekordnom roku prodali Republičkoj direkciji za robne rezerve kompletnu predviđenu kvotu od 28 000 tona ovogodišnjeg kukuruza po ceni od 18 dinara (oko 0,17 evra) za kilogram. 
 
“Vojvođanski ratari i zadruge putem Berze prodali su Direkciji praktično za nekoliko časova utvrđenu kvotu kukuruza od 28 000 tona i to po ceni od 18 dinara za kilogram. Reč je o otkupu ukupno 50 000 tona kukuruza od srpskih ratara i zadruga, kako je utvrđeno nedavnim zaključkom Vlade Srbije”, rekao je Galetin Srni.
 
On je dodao da je interes ratara i zadruga za prodaju kukuruza državi po ceni od 18 dinara bio više nego dvostruko veći od ponuđene kvote.
 
“Vojvođanski ratari i zadruge ponudili su Direkciji čak 68 000 tona kukuruza. Već naredne nedelje s predstavnicima Direkcije organizovaćemo sastanak da bi kvote kukuruza utvrđene za druge delove Srbije preraspodelili u korist Vojvodine. Naravno, pod uslovom da u tim krajevima ne bude interesa za prodaju kukuruza državi”, objasnio je Galetin.
 
On je kao veliki problem naveo nedostatak kapaciteta za smeštaj kukuruza koji su paori i zadruge prodali državi.
 
“Silosi u Novom Sadu i Vojvodini popunjeni su do vrha i u njih više ni zrno kukuruza ne može stati. Ipak, nadam se da ćemo naredne nedelje uspjeti da u dogovoru sa Direkcijom prevaziđemo i problem smeštajnih kapaciteta”, naveo je Galetin.
 
Posredstvom novosadske Produktne berze, juče je počeo otkup 50 000 tona kukuruza od registrovanih individualnih poljoprivrednika i zadruga u Srbiji.
 
Vlada Srbije je prošle nedelje donela zaključak prema kome će Republička direkcija za robne rezerve putem novosadske Produktne berze, od ratara i zadruga otkupiti 50 000 tona kukuruza za 18 dinara po kilogramu. Ova cena je za oko deset odsto veća od njegove tržišne cene.
 
Republička direkcija plaća ratarima i zadrugama prodati kukuruz u roku od sedam dana od dana kad su na uvid podneli kompletnu prodajnu dokumentaciju. Otkup pod istim uslovima Vlada Srbije primenila je i kad je ove godine, takođe po kvotama, od registrovanih ratara i zadruga u zemlji otkupila određene količine ovogodišnje pšenice i to po ceni koja je bila povoljnija od tržišne.