Odjavljivanje sa sistema centralnog grejanja često neizvodljivo

PinterestFacebookTwitterShare

Odjavljivanje sa sistema centralnog grejanja u Srbiji za mnoga domaćinstva je neizvodljivo. Dok vlasnici kuća, uz podnošenje zahteva i plaćanja taksi, tek nešto lakše mogu da isključe svoje radijatore, gazdama stanova potrebne su još i komplikovane tehničke mogućnosti i saglasnost cele zgrade.

Zbog poskupljenja mazuta i gasa, cena grejanja iz toplana u većini gradova Srbije povećana je ove zime za sedam do deset odsto. Zato mnoga domaćinstva računaju da bi zagrevanje kuća i stanova plaćali manje da se greju na struju, drva ili ugalj, nego preko daljinskih sistema. Ali najveći problem imaju vlasnici stanova, jer za njih je isključenje često – nemoguće.

Kako objašnjavaju u „Beogradskim elektranama“, posle podnetog zahteva, njihove stručne službe procenjuju da li ima tehničkih mogućnosti za isključenje, a da se pritom ne ugrozi snabdevanje ostalih korisnika. Ako šansa postoji, ekipe izlaze na teren i podnosioca zahteva isključuju sa mreže.

Tehničke mogućnosti podrazumevaju da postoji zajednička stepenišna vertikala na koju je svaki stan pojedinačno priključen, kažu u ovom preduzeću. Tada je moguće isključiti stan, ako su se pritom saglasili Skupština stanara i vlasnici okolnih stanova. Ako vertikale prolaze kroz stambene jedinice, a ne postoji mogućnost premeštanja, jer toplotom snabdevaju ostale stanove, tada nema mogućnosti za isključenje. Ova usluga se, kao i ponovno priključenje, plaća po obračunu.

Prema analizi „Beogradskih elektrana“, zahteve za isključenje najčešće podnose vlasnici poslovnog prostora, kada ne koriste lokal i nemaju zakupce, dok gazdi stanova ima znatno manje.

U užičkoj „Toploti“, koja greje oko 6.000 domaćinstava i preduzeća, navode da korisnici koji žive u kućama mogu bez problema da se odjave sa sistema centralnog grejanja. U zgradama je to takođe moguće, uz saglasnost ostalih stanara – kaže Zoran Šibalić, direktor „Toplote“.  Saglasnost je potrebna, jer još uvek nemamo sistem naplate po utrošku energije za svaki stan.

Niška „Gradska toplana“, takođe, isključuje korisnike samo ako imaju ranije rešenje o odobrenju za priključak, ispunjavaju tehničke mogućnosti i pribave pisanu saglasnost svih stanara zgrade.