TE Ugljevik: Do kraja godine izvestan rekord u proizvodnji

PinterestFacebookTwitterShare

Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik, prema svim pokazateljima, do kraja godine mogli bi ostvariti najveću proizvodnju električne energije i uglja u 26 godina koliko postoji, rekao je generalni direktor RiTE Anto Gajić.

Gajić je napomenuo da je preduzeće RiTE redovnu proizvodnju počelo 1985. godine i da će zaključno sa ovom godinom ostvariti ukupnu proizvodnju od oko 30 milijardi kilovat časova električne energije, 40 miliona tona uglja  i 220 miliona metara kubnih čvrste mase otkrivke.

On je dodao da je samo u ovoj godini, zaključno sa današnjim danom, proizvedeno 1 620 gigavat časova električne energije, 1.840.000 tona uglja i 8.700.000 kubnih metara čvrste mase otkrivke.

“Ostvarenom proizvodnjom u ovoj godini RiTE Ugljevik učestvuje sa oko 35 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Elektroprivredi RS”, rekao je Gajić novinarima u Ugljeviku povodom slave Rudnika Svetog kralja Stefana Dečanskog – Mratindana, koji se obeležava 24. novembra.

Gajić je istakao da je rekordna proizvodnja, koja se očekuje, posledica dobro urađenog remonta i rekonstrukcije postrojenja, te da se i nabavka nove rudarske mehanizacije u Rudniku pokazala opravdanom.

Gajić je istakao da su ove godine počele rekonstrukcije sistema otpadnih voda na RiTE, te sistema za obogaćivanje uglja, izgradnja kombinovanog transporta na Rudniku, a nabavljen je i dio nove rudarske mehanizacije. Završena su i dodatna istraživanja na površinskom kopu Ugljevik – Istok i brojni drugi radovi koji su podigli tehnološki nivo RiTE.

Ukupna vrednost investicija ove godine bila je veća od 20 miliona maraka. Gajić je napomenuo da se do kraja godine očekuje i potpisivanje ugovora sa konsultantskom kućom  u vezi sa realizacijom ugovora za odsumporavanje dimnih gasova, te podsetio da je na osnovu odluka Vlade i Elektroprivrede Srpske osnovano zajedničko preduzeće sa strateškim partnerom kompanijom “Komsar enerdži limitid”, čiji je cilj izgradnja nove termoelektrane u Ugljeviku.