Generalni štrajk u Grčkoj 1. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

Dva najveća grčka sindikata najavila su juče generalni štrajk zbog mera štednje u nacrtu državnog budžeta za 2012. godinu.
 

To će biti prvi takav protest od imenovanja privremene, koalicione vlade.

Konfederacije sindikata zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i javnom sektoru (ADEDY) najavile su štrajk za 1. decembar, uoči budžetske debate u Skupštini Grčke, koja ove godine kasni zbog političke krize. Zaposleni su poslednji generalni štrajk održali u oktobru, a trajao je dva dana.

U Grčkoj je za dve godine bilo nekoliko desetina štrajkova i demonstracija zbog toga što je vlada, po zahtevu EU i stranih poverilaca, otpuštala zaposlene, smanjivala plate i povećavala poreze – da bi državu izvukla iz finansijske krize, ali je Grčka postala zavisna od međunarodne pomoći, uz sve oštrije uslove kreditora. “Vlada se promenila, ali nepravedna i neefikasna politika nije… Dokle god ta politika bude trajala, mi ćemo joj se oštro protiviti i suprotstavljati svim sredstvima”, navodi se u saopštenju predsednika GSEE Janisa Panagopulosa.

Nova vlada imenovana posle ostavke socijaliste Jorgosa Papandreua, treba da predloži državni budžet, sprovede mere štednje i izvede zemlju na prevremene izbore početkom iduće godine.  Ta vlada pregovora o detaljima drugog paketa pomoći EU od 27. oktobra, vrednosti 130 milijardi evra, us smanjenje duga države za 50 odsto. Glavna kontroverza iz tog paketa, koja je dovela do krize Vlade, je odredba o dolasku nadzornika – “stečajnih upravnika” EU i stranih poverilaca u ključna grčka ministarstva.

Vlada očekuje novu tranšu od osam milijardi evra iz prvog, prošlogodišnjeg zajma od ukupno 110 milijardi, da država ne bi krajem decembra postala nelikvidna. Grčka nije u stanju da se bez pomoći izvuče iz dužničke krize. Javni dug je ovog trenutka 360,4 milijarde evra ili 165,3 odsto bruto nacionalnog proizvoda. Bez nove tranše kredita rizik od bankrota je očigledan: državni budžet ne može da pokrije izdatke koji dospevaju krajem decembra – plate, penzije i dospele obaveze u iznosu od 2,3 milijarde evra.

Prema zvaničnom dokumentu koji bi trebalo da bude i imperativ za ponašanje partijskih lidera, navodi se da bez otpisivanja 100 milijardi evra grčkog duga i dobijanje paketa pomoći od 130 milijardi evra, Grčka neće moći da servisira preostali dug. Već u 2012. stiže i obaveza amortizacionih plaćanja od 40 milijardi, s tim što u martu treba obezbediti 14,5 milijardi.