Prognoze za 2012.: Plate rastu 4 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo finansija u utorak je objavilo novu projekciju osnovnih ekonomskih pokazatelja za 2012. godinu. Po njoj je očekivani rast – prepolovljen.
 
Naime, prognozirano je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 1,5 odsto, što je upola niža stopa od projekcije urađene u septembru ove godine. Manje ćemo prihodovati i od izvoza, koji se, sa prognoziranih 13,5 odsto, sada procenjuje na svega 10,2 procenta. Očekuje se, takođe, da će uvoz robe, izražen u evrima, biti niži od očekivanog: sa 8,8 odsto prognozirana stopa pala je na svega 5,5 procenata.
 
Iste su ostale samo očekivane stope inflacije na kraju perioda: 3,5 odsto.
 
Penzioneri i zaposleni koji plate primaju iz budžeta u aprilu 2012. će dobiti četiri odsto veće prihode. To, praktično, znači da će penzioneri, u proseku, primiti oko 950 dinara više, a budžetski korisnici, gledano prema prosečnoj plati, oko 1.500 dinara veću zaradu. Međutim, uvećanje u oktobru, prema prognozama, iznosiće svega 0,9 procenata.

Kada je reč o prepolovljenoj proceni rasta BDP, na nju je prvenstveno uticalo pogoršanje međunarodnog ekonomskog okruženja, finansijska kriza i usporavanje ekonomskog rasta u zemljama evrozone. Takođe, i usporavanje priliva kapitala iz inostranstva i pad domaće i inostrane tražnje, zbog čega se očekuje i niži izvoz i uvoz.