(VIDEO) Top 12 najnesigurnijih pametnih telefona

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Bit9 koja se bavi sigurnosnom zaštitom sistema u poslovnom okruženju, napravila je listu Top 12 najnesigurnijih pametnih telefona, odnosno onih koji predstavljaju najveću pretnju po sigurnost i privatnost korisnika.
 
Istraživanje je pokazalo kako najveću pretnju predstavljaju uređaji na operativnom sistremu Android, među kojima ih čak 56% radi s neažuriranim softverom i nesigurnim verzijama operativnog sistema.
 
Bit9 kaže kako mnogi vodeći proizvođači mobilnih telefona često izbacuju na tržište telefone sa zastarelim softverom, a naknadno ažuriranje softvera sprovode vrlo sporo. Istraživanje je, takođe, ukazalo da se u nekim slučajevima telefoni uopšte ne ažuriraju, a proizvođači svu pažnju usmeravaju na novije modele, ostavljajući korisnike starijih modela da se sami snalaze s nesigurnim softverom.
 
Forma i funkcionalnost mobilnih telefona su prioriteti proizvođača dok se sigurnost uporno zapostavlja, mada  ove uređaje samo 3% njihovih vlasnika koristi kao tradicionalne telefone. Daleko veći broj je onih korisnika za koje su pametni telefoni svojevrsni prenosni računari koji sadrže poverljive lične i poslovne podatke koji bi morali biti zaštićeni jednako dobro kao oni na desktop i notebook računaru.

“Vrtoglav rast popularnosti Android telefona i otvoren kod ove platforme rezultirali su distributivnim modelom koji je u velikoj meri haotičan i nesiguran, pa je za distribuciju ažuriranja potrebno više meseci, ukoliko do njega uopšte dolazi”, kažu u Bit9.

“Zbog toga bi stručnjaci za sigurnost zajedno s korisnicima trebali da vrše pritisak na proizvođače pametnih telefona da daju prioritet ažuriranju softvera. Takođe, proizvođači bi trebalo da se odreknu kontrole nad ažuriranjem softvera, a kompanije bi trebale uvesti kontrolu nad time koji se uređaji i kakve aplikacije koriste u njihovom poslovnom okruženju”.

Uglavnom, dole je popis najnesigurnijih 12 pametnih telefona prema istraživanju kompanije Bit9, pa pogledajte da li se  i vaš mobilni nalazi na njemu. Naravno, ne trebate paničariti, posebno ako mobilni koristite isključivo za privatne svrhe i u njemu ne čuvate važne podatke, no bilo bi dobro da se raspitate kakve su mogućnosti sigurnosnog ažuriranja softvera za njega. U slučaju da mobilni koristite u poslovnom okruženju, možda biste trebali da razmislite o tome koje podatke držite u njemu, pa izbegavajte instaliranje aplikacija koje ne služe za posao.

Lista najnesigurnijih 12 pametnih telefona:

1. Samsung Galaxy Mini; 2. HTC Desire; 3. Sony Ericsson Xperia X10; 4. Sanyo Zio; 5. HTC Wildfire; 6. Samsung Epic 4G; 7. LG Optimus S; 8. Samsung Galaxy S; 9. Motorola Droid X; 10. LG Optimus One; 11. Motorola Droid 2, 12. HTC Evo 4G.
 
Ako vas ljuti (ili veseli) što ni jedan Appleov pametni telefon nije na ovoj listi, znajte da se iPhone 4 nalazi na 13. mestu, kao i njegovi stariji modeli.

Više informacija o ovom istraživanju možete pronaći na ovom linku, a ukoliko želite da vidite kompletan izveštaj i saznate nešto više o metodologiji koja je dovela do ovih rezultata, pogledajte ovaj PDF dokument.


VIDEO – Bit9 o najnesigurnijim pametnim telefonima

Hari Sverdlov, šef za tehnologiju kompanije Bit9 govori o ranjivosti pametnih telefona i ovom istraživanju koje su sproveli.