Rumunija legalizovala usmrćivanje pasa lutalica

PinterestFacebookTwitterShare

U vrlo burnom okršaju, rumunski parlament je juče prihvatio zakon kojim se dopušta usmrćivanje pasa lutalica.
 
Za nacrt je glasalo 168 poslanika, 111 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Više desetina promatrača na galeriji polukružne dvorane dovikivali su poslanicima koji su bili za predlog da su “ubice”.
 
Zakon je usvojen nakon višestrukih odlaganja zbog protivljenja socijaldemokratske i liberalne stranke. Po zakonu, odrasli psi u prihvatilištima koje vlasnici ne preuzmu i koji se ne udome u roku od 30 dana, moraju se “usmrtiti” ili “zadržati u azilu”. Odluku o tome donosiće lokalne vlasti, nakon konsultacije s građanima putem ispitivanja javnog mnjenja, mesnih referenduma i skupova.
 
Podatke koje je navela vladajuća Demokratsko-liberalna stranka (desni centar), koja je predložila nacrt, da samo u Bukureštu ima 100.000 pasa lutalica i da oko 12.000 ljudi godišnje strada od ugriza pasa, pobijaju neke nevladine organizacije. One se zauzimaju za masovnu sterilizaciju pasa i optužuju političare za “neodgovornost”.
 
Po podacima nevladinih organizacija, gotovo 145.000 pasa lutalica (“majdanezi” na rumunskom) usmrćeno je u Bukureštu od 2001. do kraja 2007.godine , pre nego što je eutanazija zabranjena.