Srbija plaća za Marka Miloševića

PinterestFacebookTwitterShare

Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da sporazumno obešteti “Otporaša” Nebojšu Sokolovića, zbog povrede prava na pravično suđenje i u razumnom roku, piše Politika.
 
Sokolović je jedan od pripadnika otpora koji su bili tužitelji protiv Marka Miloševića, sina nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana.

“Po nalogu suda u Strazburu, država je ponudila određeni iznos, koji je višestruko manji od mog odštetnog zahteva. Pregovori o tome teku u dobrom pravcu”, rekao je Sokolović.
On je rekao da je zbog problema sa veštašenjem i krivično delo preimenovano iz težeg u lakše pa je došlo zastarelost.

Sokolović kaže da su ročišta odlagana godinama zbog nedolaska optuženog i dodaje da je u jednom od odlaganja sudija navela da se optuženi Marko Milošević nije pojavio na sudu iako je “uredno pozvan preko oglasne table suda”.

Sokolović i njegovi prijatelji vodili su postupak protiv Marka Miloševića zbog toga što ih je , zajedno sa telohraniteljima, pretukao 2. maja 2000. godine.

Sudija Gordana Vidojković je u četvrtak odbila tužbeni zahtev otporaša Nebojše Sokolovića i oslobodila krivice Marka Miloševića i petoricu njegovih saradnika.