BiH: Ove godine “oprano” 8,4 mil evra

PinterestFacebookTwitterShare

U BiH je za devet meseci ove godine “oprano” oko 16,5 miliona konvertibilnih maraka, odnosno oko 8,4 miliona evra. Prijavljena materijalna šteta iznosi približno milion i po konvertibilnih maraka, odnosno negde oko 800.000 evra.
 
Prema oceni ovog odjeljenja, najčešći načini pranja novca u BiH su posredstvom različitih oblika nedostupnih firmi i ofšor kompanija, kupovinom nekretnina i privatizacijom, transakcijama na tržištu vrednosnih papira i u bankarskom sektoru.
 
“`Perači novca` u svom poslu postaju sve sofisticiraniji, a pranje novca se sve češće odvija preko tržišta vridnosnih papira kroz razne manipulacije, blok-poslove, zloupotrebe ugovora o poklonu deonica i slično. Na bankarskom tržištu rade se transferi preko računa bez postojanja stvarne ekonomske pozadine, prevare i obmane kod dobijanja kredita, te zloupotrebe u bankarskom poslovanju”, ocenjuju u Sipi.
 
U podacima Sipe, koje prenosi “Dnevni avaz”, navodi se da privremeno obustavljene transakcije za navedeni period iznose 865.770 evra i oko 6,5 miliona KM.