On želi da bude predsednik SAD: “Posebna kontrola za muslimane na aerodromima”

PinterestFacebookTwitterShare

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske partije u SAD Rik Santorum rekao je u Vašingtonu, da bi muslimani na aerodromima u Americi trebalo da prolaze kroz specijalnu kontrolu, zbog opasnosti od terorizma.

On je tokom sinoćne debate vodećih republikanskih političara o nacionalnoj bezbednosti SAD i spoljnoj politici, kazao da bi kao predsednik Amerike uveo posebnu kontrolu za muslimane, sa čime se nije složio kongresmen Ron Pol iz Teksasa, poznat po svojim liberalnim stavovima.

Bili bi posebno proveravani oni za koje postoje najveće šanse da bi počinili neki zločin, i jasno da su muslimani ti na koje bi trebalo da se obrati pažnja , rekao je Santorum, bivši republikanski senator iz Pensilvanije. Biznismen Herman Kejn je donekle podržao taj stav partijskog kolege pozantog po konzervativnim stavovima, međutim nije naveo specifično muslimane kao one koje bi posebno trebalo pregledati na aerodromima. On smatra da bi bezbednosne transportne službe trebalo da sprovedu takozvanu ciljnu identifikaciju potencijalnih terorista.

 

 
“Bilo bi previše pojednostavljeno uvesti etničko profilisanje, već je potrebno da se time bave bezbednosne agencije i da određuju ko će biti profilisan,” dodao je Kejn.

Kongresmen Ron Pol se oštro usprotivio ideji da se muslimani posebno proveravaju na aerodromima, rekavši da nikada ne bi trebalo podrediti slobode i ljudska prava zbog bezbednosti. Nekadašnji predsedavajući američkog Kongresa Njut Gingrič, koji prema poslednjim istraživanjima vodi među republikanskim kandidatima, rekao je da bi podržao napad Izraela na Iran samo kao poslednju opciju, i ako bi to značilo zamenu sadašnjeg režima u Teheranu.

Mit Romni, bivši guverner Masačusetsa, koji je prema istraživanjima nalazi odmah iza Gingriča, založio se međutim za snažne sankcije protiv Irana, ali bez vojne akcije. Gingrič i Romni se nisu složili ni oko ilegalnih imigranata u SAD, kojih prema procenama, ima više od deset miliona, pa se nekadašnji predsedavajući Kongresa založio za aboliciju onih koji žive više godina u Americi, dok je Romni kazao da bi to samo inspirisalo novi talas ilegalne imigracije.