EDB gubi milione zbog krađe struje

PinterestFacebookTwitterShare

Gubici koje „Elektrodistribucija Beograd” trpi zbog nelegalnih priključaka i krađa kablova mere se milionima evra, po čemu su već „poznati” stanovnici nehigijenskog naselja kod Belvila. Pri tom, EDB svakog meseca otkrije najmanje 100 novih nelegalnih priključaka.
 
Stanovnici Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu već godinama gledaju komšije iz nehigijenskog naselja kako kradu struju.  Žitelj ove ulice kaže da su se lopovi kablovima prikačili na bandere, oblepili ih izolir trakom, pa ih čak i zabetonirali i tako sproveli električnu energiju do svojih kućica.

 

Prema rečima portparola „Elektrodistribucije Beograd” Sandre Alagić, krađa struje u Beogradu, ali i Srbiji, otišla je toliko daleko da lopovi struju „skidaju” i sa semafora.

 

Koliko su kradljivci bezobzirni svedoči i filmska krađa prošle nedelje kada je grupa lopova ukrala metalne delove dalekovoda na Novom Beogradu. Inače, baš tim dalekovodom napaja se trafo „Beograd 5″, koji je od vitalnog značaja za snabdevanje električnom energijom stanovnika sa te obale Save.
 
Kako kažu u „Elektrodistribuciji Beograd”, šteta koju ova kompanija trpi zbog nelegalnih priključivanja na trafo-stanice je tolika da se od nje običnom čoveku „zavrti u glavi”.
 
Naši radnici svakodnevno patroliraju i kad god uoče da postoji neki nelegalni priključak odmah ga uklanjaju. Najgore je kad neko pokuša da se priključi i izazove kolaps, pa je našim radnicima posle potrebno mnogo vremena da saniraju kvar a građani ostaju satima bez struje, priča portparol EDB Sandra Alagić.
 
Prema njenim rečima, izvesno je da su to dela električara. Običan čovek ne bi mogao da se priključi tek tako a da ga ne udari struja. Priključivanje preko golih žica je izuzetno opasno, to su kablovi pod visokim naponom. Ipak, retko se dogodi da neko zbog toga nastrada, što jasno pokazuje da su to dela stručnjaka, smatra Alagić.

Pored učestale krađe struje i bakarnih provodnika, na meti kradljivaca sve češće su i kablovi „Telekoma Srbija”. U „Telekomu” naglašavaju da je samo tokom ove godine ukradeno materijala u iznosu većem od 30 miliona dinara.