Bankrotirala prva banka u Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska narodna banka (HNB) oduzela je dozvolu za rad splitskoj Credo banci, pokrenuta je i njena likvidacija, i to je prva banka u Hrvatskoj koja je od početka krize bankrotirala, prenosi danas zagrebački Jutarnji list.
 
„Credo banka” osnovana je 1993. godine i čini 0,44 odsto hrvatskog bankarstva. S obzirom na veličinu, njen bankrot ne bi trebalo da ima značajnije posledice po domaći bankarski sistem.
 
Depoziti štediša u ovoj banci iznose 465 miliona kuna (oko 62 miliona evra), a kako u saopštenju navodi HNB, oni su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici će moći da raspolažu tim novcem. U HNB napominju da će isplata štednje početi za nekoliko dana.
 
U oktobru 2008. godine, kada je počela kriza, država je podigla prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna, što znači da će na gubitku biti samo oni koji imaju štednjuveću od 400.000 kuna.
 
Credo banka već nekoliko godina posluje sa gubitkom. Vanrednim nadzorom HNB-a u maju ove godine utvrđeno je da je Uprava u svojim izveštajima prikazivala stanje boljim nego što je u stvarnosti bilo. Od tada je banka bila pod pojačanim nadozorom HNB-a, ali pokušaji da se njeno poslovanje dovede u zakonske okvire nisu uspeli.