Proizvođači cigareta najavljuju tužbe protiv jednoobraznih paklica

PinterestFacebookTwitterShare

Duvanski gigant “Philip Morris” najavio je da će tužiti vladu Australije zbog novog zakona, ovih dana usvojenog u parlamentu te zemlje, prema kojem će se svi brendovi cigareta od decembra 2012. prodavati u istom maslinasto braonkastom pakovanju, “ukrašenom” jedino grafičkim upozorenjima na opasnost od pušenja.
 
U “Philip Morrisu” ističu da se novim zakonom, između ostalog, krši bilateralni investicioni sporazum između Australije i Hong Konga, kao i da će se njegovom primenom smanjiti profit kompanije i učiniti da lažni brendove cigareta preplave australijsko tržište, prenosi BBC.
 
En Edvards, portparol kompanije “Philip Morris Australia”, ističe da australijska vlada ovu meru uvodi iako nije u stanju da dokaže da će ona biti efikasna u smanjivanju pušenja. Edvardsova naglašava kako “Philip Morris” želi da ta mera bude ukinuta, a u suprotnom će tražiti obeštećenje za milijarde dolara koje će zbog nje izgubiti.
 
I u kompaniji “British Ameriacn Tobacco” takođe izražavaju nezadovoljstvo novim australijskim zakonom, napominjući da se njime povređuje institucija međunarodne robne oznake i krše propisi o intelektualnoj svojini.
 
Na ove pretnje i optužbe, Nikola Rokson, australijska ministarka zdravlja, odgovara “dok se duvanska industrija bori da zaštiti svoj proft, mi se borimo da zaštitimo živote“. Roksonova naglašava da se novim zakonom iz ruku proizvođača cigareta otima “poslednje moćno marketinško oružje kojim se regrutuju novi konzumenti njihovih smrtonosnih proizvoda”.