Nove kreditne linije MMF-a

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da pokreće novu kratkoročnu kreditnu liniju kako bi bolje pomogao ekonomijama kojima nedostaje gotovina i sprečio širenje finansijske krize.
 
U okviru nove „Preventivne i linije za likvidnost“ (PLL), MMF će obezbeđivati likvidnost pod fleksibilnim uslovima zemljama kojima je to potrebno, kao što su one koje su pogođene ekonomskim i tržišnim stresovima. Cilj tog novog kreditnog instrumenta je očigledno da se spreči širenje dužničke krize u evrozoni na ostatak sveta, prenela je agencija Kjodo.
 
Grupa 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) je ranije ovog meseca na samitu u Kanu zatražila od MMF da hitno ojača svoj kreditni kapacitet kako bi se uspešnije borio sa krizama.
 
„Ova reforma proširuje mogućnosti Fonda za dodelu sredstava za potrebe sprečavanja i rešavanja kriza“, izjavila je izvršna direktorka MMF Kristin Lagard.
 
U okviru PLL, MMF, sa sedištem u Vašingtonu, odobravaće šestomesečne kredite u visini do 250 odsto kvote, odnosno doprinosa koji uzimalac kredita uplaćuje u MMF. Ta suma bi mogla da poraste na 500 odsto kvote ukoliko se ekonomija neke članice MMF suoči sa kratkoročnim potrebama za gotovinom zbog spoljnih šokova , kao što je pogoršanje regionalnih i globalnih ekonomskih uslova.
 
Članice MMF takođe mogu produžiti period vraćanja kredita PLL na 12 do 24 meseca, ukazano je saopštenju te institucije.