U Bugarskoj veliko zagađenje zbog grejanja na ugalj

PinterestFacebookTwitterShare

Zagađenje vazduha je u proteklih nedelju dana iznad granica na celoj teritoriji Bugarske, sa nivoima dva do pet puta iznad dozvoljenih limita, saopštilo je danas Ministarstvo životne okoline koje je za zagađenje okrivilo grejanje na ugalj.


– Norme zagađenja premašene su od 15. novembra – kazao je Valerij Serafimov iz službe za kontrolu vazduha bugarske agencije za zaštitu životne sredine, koja radi pri istoimenom ministarstvu.

U Perniku na zapadu Bugarske u ponedeljak je izmereno zagađenje 5,63 puta više od dozvoljenog, a u prestonici Sofiji četiri puta više od granice.

– Ovo zagađenje tipično za zimske dane bez vetra prouzrokovano je široko rasprostranjenom upotrebom uglja za grejanje kao i radom termoelektrana- rekao je Serafimov.

Prema istraživanju sprovedenom u februaru, 58 odsto domaćinstava u Bugarskoj greje se na ugalj i drva, dok centralno grejanje ima 13,7 odsto domaćinstava. Na plin se greje dva odsto domaćinstava.

Upotreba mazuta i uglja u termoelektranama, vozni park kojeg u većini čine vozila bez katalizatora i loše stanje puteva, takođe su faktori zagađenja, saopštilo je u nedavnom izveštaju ministarstvo životne sredine.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj objavio je 2. novembra u izveštaju da se u Bugarskoj, Rumuniji i Jermeniji beleži najveći broj smrtnih slučajeva usled zagađenja vazduha.