Mađarska podigla PDV na rekordnih 27 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Mađarski parlament ratifikovao je zakon kojim se porez na dodatu vrednost (PDV) podiže na najviši nivo u Evropskoj uniji, a povisio je i porez na mala preduzeća U okviru novog zakona o porezu, PDV će porasti na 27 sa ranijih 25 odsto, što će biti rekord u EU.
 
Porez na poslovanje malih preduzeća porašće na 37 odsto prihoda, do maksimalnih 30 miliona forinti (98.000 evra) godišnje, sa ranijih 30 odsto.
 
Agencija AFP podseća da je zakon o porezu donet u trenutku kada je Mađarska morala da zatraži međunarodnu pomoć da prevaziđe ekonomske poteškoće. Pošto je 2008. već primila pomoć u iznosu od 20 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i EU, Budimpešta je ponovo bila prinuđena da zatraži finansijsku podršku MMF-a i EU prošle nedelje.
 
Vladine mere za popunjavanje budžetskih rupa, poput nacionalizacije privatnih penzionih fondova i uvođenja dodatnih poreza na poslovanje banaka i raznih telekomunikacionih sektora, razljutile su partnere Mađarske i zabrinule investitore.
 
Glavne agencije za kreditni rejting, koje su državni rejting Mađarske spustile na jedan stepen iznad neinvesticionog, takođe su zabrinute zbog nedostatka efikasnih reformi u toj zemlji.
 
Mađarski dug dostigao je 82 odsto bruto domaćeg proizvoda. Budimpešta želi da spreči moguće rasprodaje na tržištu, posle upozorenja o smanjenju rejtinga, ali i da zadrži ekonomski suverenitet. “Ne možemo da uskladimo politiku sa MMF-om, jer se Fond protivi svakoj odluci vlade koja bi zaštitila građane od zamki banaka”, kaže mađarski ministar privrede Giorgi Matolši.

Zemlji preti recesija, jer dug i troškovi njenog zaduživanja rastu, a vrednost forinte je rekordno niska prema evru.