Hansen: U krizi treba ulagati u sirovine

PinterestFacebookTwitterShare

Pored malog finansijskog potencijala koji ima, Srbija treba da se investira u tržište sirovina, jer se pokazalo više otpornim na krizu, kaže Ole Hansen., potpredsednik odeljenja za trgovanje sirovinama u “Saxo banci”.
 
Investitori koji nameravaju da ulažu na duge staze bi trebalo da koriste diversifikovane investicione fondove kojima se trguje na berzi (ETF – exchange-traded funds, tip fondova kojima se trguje na berzama kao deonicama) da bi postigli adekvatnu izloženost sirovinama. Ulaganje u pojedinačne vrste sirovina, osim u slučaju zlata, povećava volatilnost i zahteva jedan praktičniji pristup upravljanju rizikom.
 
U poređenju sa fjučerima, ovi fondovi nude priliku da se u robu ulaže na isti način kao što ulažemo na berzi. Drugi proizvodi kao što su fjučeri, uglavnom teže zaradi koja može biti i desetostruko veća od investicije; međutim, u tom slučaju se i profil rizika značajno menja.
 
Potpredsednik odeljenja za trgovanje sirovinama u “Saxo banci” u intervjuu za B92 navodi da će zlato najverovatnije i naredne godine biti u fokusu investitora. Zlato je prethodne godine, možda bilo najinteresantnija sirovina za investitore, a kriza je cenu zlata pogurala do istorijskih razmera.
 
Hansen kaže da “sada već dugoročni uzlazni trend u trgovanju zlatom ima izgleda da se nastavi u 2012, a možda čak i u 2013. zbog čega je omiljen među investitorima.

“Oštra korekcija cene u septembru ove godine je čvrstdokaz da ništa, pa čak ni zlato, ne može da održi pravolinijski trend, tako da treba očekivati povremena iznenađenja”, objašnjava Hansen.
 
Iako je cena nafte na tržištu takođe pratila rekordne skokove, po mišljenju Hansena, nafta za trgovce na tržištu sirovinama ne može biti “sigurna” investicija na duži rok.
 
“Nafta nije nešto što kupite i stavite u slamaricu za crne dane. Ona funkcioniše po principu ponude i tražnje, dok, takođe, ima ulogu globalne centralne banke. Kada cena nafte skoči, teret pada na potrošače, a kada u jednom trenutku postane previše skupa ekonomska aktivnost počinje da trpi, potražnja pada i cene se koriguju”, objašnjava Hansen.
 
Prema njegovim rečima Evropa trenutno ima mali udeo u tržištu sirovina, ali se u tom smislu mladi investitori trebaju ugledati na Kinu i Ameriku, čiji se oporavak očekuje. Ukupne investicije u sirovine porasle su za 250 odsto u 2011. godini i sada iznose 400 milijardi dolara u odnosu na prethodnih 159 milijardi dolara za 2008. prema izveštaju “Berkles kapitala”. U istom periodu investicije u zlato i srebro porasle su tri puta.
 
Ole Hansen krajem novembra, u organizaciji Ilirika grupe, posetiće Beograd kako bi zainteresovane investitore i finansijke posrednike obučio i informisao povodom poslednjih kretanja cena sirovina, čija je vrednost značajno porasla u protekle dve godine.