Uprava Merkatora ne daje podršku za prodaju Agrokoru

PinterestFacebookTwitterShare

Uprava slovenačkog trgovinskog lanca “Merkator” odlučila je juče da povuče podršku prodaji većinskog dela akcija hrvatskom koncernu “Agrokor”, nakon što je saznala da ta kompanija samostalno učestvuje u kupovini.
U “Merkatoru” su, kako tvrdi Uprava, očekivali da će među kupcima biti međunarodne finansijske institucije, kao što je prvobitno predočeno, prenela je slovenačka agencija STA.

To znači da nije bilo moguće postići sporazum sa konzorcijumom kupaca, koji je uključivao Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i investicionu kompaniju “Uan ekviti partners”, navodi se u saopštenju “Merkatora”.

Vesti su usledile nakon što je londonska banka ING, koja upravlja kupovinom akcija u ime prodavaca (grupacije “Pivovarna Laško” i konzorcijuma banaka), saopštila u utorak da je “Agrokor” jedini kupac.

“Merkator” tvrdi da je spreman da ponovo razmotri prodaju akcija ukoliko se EBRD ili IFC uključe u konzorcijum kupaca, kao što je ranije planirano. Pošto želi da ubrza prodaju, kompanija će 5. decembra izneti više podataka o svom kreditnom portfoliju i portfoliju nekretnina, a 1. januara 2012. će saopštiti ukupnu vrednost svojih nekretnina. Revidirani izveštaj za 2011. biće gotov do kraja februara.

“Merkator” takodje želi da postigne dogovor sa bankama i pivarom “Laško” koji bi se odnosio na rizike u vezi refinansiranja dugova bankama u konzorcijumu prodavaca, jer su neke od njih najveći finansijski partneri “Merkatora”. Pivara “Laško” prodaje 23,34 odsto akcija, a ukupno 28,76 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca prodaju banke “Abanka”, “Banka Celje”, “Banka Koper”, “Gorenjska banka”, “Hipo Alpe Adria”, NKBM i NLB, kao i investicioni fondovi “NFD1” i “NFD holding”.
 
Podsetimo, prema jučerašnjim saznanjima Blica, hrvatski „Agrokor“ tražio je od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije dozvolu za kupovinu „Merkatora“, koji posluje i na našem tržištu.