Skupa likvidacija nuklearki u istočnoj Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Likvidacija ugašenih nuklearnih reaktora u Slovačkoj, Litvaniji i Bugarskoj bi za finansije Evropske unije mogla da postane rupa bez dna, jer se čini da će likvidacija biti skuplje nego što se pretpostavljalo.

Kako piše nemački list Handelsblat, Evropska komisija se sprema da za te potrebe izdvoji još 550 miliona evra.

Dnevnik svoje tvrdnje zasniva na predlogu dokumenta u koji je imao uvid. EU nije htela da komentariše pomeranje finansijskog “plafona”. “Odluka o tome koliko će novca biti izdvojeno još nije doneta.

U ugovoru o pristupanju EU pomenute zemlje su se obavezale da će zatovoriti svoje nuklearne elektrane. Brisel je pristao da snosi deo troškova za likvidaciju reaktora, dok EU nije obećala da će platiti celu likvidaciju.

Litvanija je ugasila sve reaktore u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani Ignalina. Bugarska je zatvorila četiri reaktora, od ukupno šest, u elektrani Kozloduj, a od 80-ih godina gradi još jednu u Belenu. Sofija je posle pada komunizma prekinula izgradnju Belene, ali ju je kasnije obnovila.

Slovačka je zatvorila stariju elektranu u Jaslovskim Bohunjicama, a na istom mestu će biti izgrađeno novo postrojenje. Druga slovačka nuklearna elektrana je u Mohovicama na jugu zemlje.