EPS-u više od 26 miljardi dinara kredita za TENT

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Japana odobrila je Elektroprivredi Srbije zajam vredan 26 milijardi i 250 miliona dinara za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani “Nikola Tesla A” (TENT) u Obrenovcu.

Sporazum o zajmu potpisali su danas u Obrenovcu generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković i stalni predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency – JICA) Satoru Kurosava.

Na svečanosti su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić i ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki potpisali su i razmenili note između vlada dveju zemalja.

Kredit za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT predstavlja najveću investiciju u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Japanski kredit koji će EPS dobiti biće među najpovoljnijim, pošto je kamatna stopa 0,6 odsto godišnje, sa rokom otplate od 15 godina u koji je uključen grejs period od pet godina.

Realizacija tog projekta doprineće minimiziranju negativnih uticaja proizvodnje u termoelektranama, značajno će smanjiti emisiju sumpornih oksida i usaglasiti granične vrednosti emisije sumpor-dioksida sa standardima Evropske Unije.

Potpisivanju sporazuma u Obrenovcu, prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić i direktor TENT-a Petar Knežević.

Kredit koji će EPS dobiti za realizaciju ekološkog projekta u obrenovačkoj termoelektrani, deo je Programa japanske vlade za materijalnu i tehničku pomoć nerazvijenim državama za njihov ekonomski i socijalni razvoj (ODA). To je prvi takav kredit koji će vlada Japana odobriti Srbiji, a biće realizovan preko JICA. Ukupna vrednost projekta je 300 miliona evra, a preostalih 15 odsto sredstava će obezbediti EPS.

Izgradnja postrojenja će početi do kraja 2012. godine, a trebalo bi da traje od 2,5 do tri godine.

Projekti odsumporavanja dimnih gasova su među najznačajnijim projektima koje EPS treba da realizuje u okviru približavanja standardima poslovanja u EU.

EPS bi trebalo do 2017. da uloži oko pola milijardi evra za projekte za odsumporavanje u TE “Nikola Tesla” A i B i Kostolcu B, a ukupno 1,2 milijardu evra u sve ekološke projekte, s obzirom da se oko 30 odsto zakonodavne regulative koja treba da bude harmonizovana sa zakonima EU, odnosi na oblast zaštite životne sredine, od čega se 70 odsto tih obaveza odnosi na EPS.