IEA podržala korišćenje obnovljivih izvora energije

PinterestFacebookTwitterShare

Korišćenje obnovljivih izvora energije ubrzano se povećava, ali države treba da se pobrinu za još šire snabdevanje energijom iz tih izvora, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

IEA, međunarodno savetodavno telo razvijenih zemalja, navela je da je obnovljiva energija ključni element za podmirenje rasta tražnje i uravnoteženje briga za okolinu, prenela je agencija AFP.

Direktorka IEA Marija van der Hoven izjavila je da obnovljivi izvori energije moraju biti povećani, pogotovo imajući u vidu rast energetske tražnje i potrebu da se toj tražnji efikasnije izađe u susret, i to putem izvora energije koji ne zagađuju okolinu.

“Kao što je analiza IEA pokazala, bez hitne i radikalne promene energetske politike, svet će se zaključati u nesiguran i neučinkovit sistem koji je štetan po životnu okolinu”, ocenila je ona.

“Obnovljivi izvori energije već igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivosti i energetske sigurnosti, a njihov značaj tek će rasti u narednim decenijama”, dodala je direktorka IEA.