Počela podela Titove imovine

PinterestFacebookTwitterShare

Ostavinska rasprava u kojoj bi trebalo da bude podeljena imovina nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, posle više od dve decenije pauze ponovo je nastavljena. Prvo ročište održano je krajem prošlog meseca pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a naredno je zakazano za 23. decembar, pišu Novosti.

Na ročištu su se pojavila deca pokojnog Titovog sina Žarka – Josip – Joška i Zlatica (iz prvog braka) i Svetlana (iz trećeg braka), kao i pravni zastupnici Jovanke Broz. Sama Jovanka nije došla. Nisu se pojavili ni Titov drugi sin Miša, niti unuk Edvard (Žarkov sin iz drugog braka), koji žive u Zagrebu.

“Na ročištu smo dobili spiskove imovine koja bi trebalo da bude podeljena među naslednicima, a takvi spiskovi poslati su i Miši i Edvardu. I Jovankini zastupnici su sudu dostavili popisanu imovinu za koju traže da bude izuzeta iz podele jer tvrde da su u pitanju njene lične stvari,” kaže Joška Broz, i dodaje da je na spiskovima koje su dobili bilo nakita, uniformi, ordenja, posuđa, srebrnine…
 
Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na Žarkov zahtev, 14. decembra 1983. Do dana današnjeg naslednici su uspeli da naplate samo autorska prava od maršalovih knjiga – svako je dobio ondašnjih 4.000 maraka. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Jovanka od početka osporava to rešenje. Ustavni sud proglasio je 2000. godine Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza – neustavnim. Tada je otvoren novi proces u kom je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika.

Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu, a prvi 25. septembra 1984, sa spiskom svoje lične imovine. Osim mnoštva bisera i drugog nakita, na spisku su se našli i skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima (”rols-rojs”, beli ”kadilak”, ”linkoln”…).

Ona do danas tvrdi da je najveći broj stvari u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika. Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi…

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, ali se veruje da će on, kao i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta, ostati u vlasništvu države.