OMV pronašao gas za celu Austriju

PinterestFacebookTwitterShare

Austrijska naftna kompanija OMV pronašla je veliko nalazište gasa na teritoriji austrijske pokrajine Donje Austrije i sada traži načine za njegovo crpljenje.

Nalazište gasa, koje, prema procenama stručnjaka obezbeđuje gas za tri decenije, nalazi se na teritoriji opštine Pojsdorf, poznatoj po vinogradima. Uskoro bi imidž ovog vinogradskog podneblja mogao biti sasvim drugačiji, jer OMV namerava oko gradića Pojsdorf da crpi gas.

Radi se o prirodnom gasu koji nastaje u određenim slojevima zemlje, to jest naftnim škriljcima, u kojima se i zadržava. Njegovo crpljenje je tehnološki izazov, ali zbog stalno rastućih cena gasa sve isplativije.

Nalazište gasa je veličine da bi moglo pokriti domaću potražnju za naredne tri decenije. “Procenjuje se da je nalazište gasa veliko, ali dok budemo u mogućnosti da ga crpimo proći će još par godina”, ističu u OMV.

OMV već duže vreme traži nove izvore gasa. Trenutno se iz domaćih nalazišta u Austriji pokriva samo 15 odsto potražnje, a prema novim geološkim studijama oko Pojsdorfa postoji ogromna količina na dubini od 4.000 do 6.000 metara.

OMV trenutno pregovore sa opštinama oko Pojsdorfa, a početkom iduće godine organizovaće i informativne skupove za stanovnike ovog dela Austrije.

Inače OMV je prošle godine prodao oko 18 milijardi kubnih metara gasa i raspolaže sa mrežom gasovoda dugom 2.000 kilometara sa kapacitetom od oko 89 milijardi kubnih metara. OMV već sada uverava da neće, kao što je to uobičajeno kod crpljenja ove vrste gasa, koristiti otrovne supstance, već se traže nove tehničke mogućnosti kako bi gas mogao na ekološki način biti crpljen. Da bi se to testiralo potrebno je najprije uraditi dve bušotine kod Pojsdorfa.