Konačno legalizacija objekata u Surčinu

PinterestFacebookTwitterShare

Stanovnici naselja Radiofar, smeštenog kod aerodroma “Nikola Tesla”, moći će da legalizuju objekte na osnovu Protokola o poslovno -tehničkoj saradnji između grada Beograda i Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji će biti potpisan u petak, 25. novembra, najavljeno je iz Uprave grada.

Tim dokumentom biće rešen višedecenijski problem legalizacije za stanovnike naselja u opštini Surčin, izjavio je gradski sekretar za legalizaciju Predraga Vučić.

S obzirom na to da se navedeno područje nalazi u zoni zašstite beogradskog aerodroma, ranije nije postojala mogućnost izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola, kako u redovnoj proceduri tako i u postupku legalizacije, podsetio je Vučić.

Sekretarijat za legalizaciju i opština Surčin upućivaće vlasnike objekata koji su podneli zahteve za legalizaciju Direktoratu, kako bi dobili saglasnosti za legalizaciju, naveo je on.

Protokolom je predviđeno i da Direktorat, u roku od godinu dana, oslobodi građane od plaćanja naknade za usluge davanja saglasnosti za legalizaciju u visini od 20.000 dinara, naglasio je Vučić.

Protokolom su obuhvaćeni vlasnici objekata koji su podneli zahtev za legalizaciju objekata u naselju Radiofar i oni na delu između Vinogradske i Vojvođanske ulice u Surčinu. Novobeogradski deo definisan je ulicama Tamiška, Golubinačka, Srbobranska, deo Surčinskog puta – naselje “Stare Ledine”, kao i potez uz Surčinsku ulicu u širini od oko 180 metara u pravcu aerodroma.

Zahtevi za legalizaciju objekata koji su izvan područja definisanog Protokolom, a nalaze se u zoni zaštite aerodroma, biće rešavani po usvajanju plana generalne regulacije, kazao je Vučić.

Naselje Radiofar smešteno je u neposrednoj blizini kontrolnog tornja na aerodromu “Nikola Tesla”, a nastalo je pre oko 30 godina od nekadašnjeg vikend naselja i postalo stalno mesto stanovanja.

Stanovnici naselja Radiofar u poslednje tri godine dobili su oko osam kilometara novog asfalta i pasarelu preko koje mogu bezbedno da pređu auto-put i da koriste redovnu liniju gradskog prevoza 611.

Urađen je i projekat gasifikacije ovog naselja i dovođenja vode do naselja, čija se realizacija planira za 2012. godinu, kada bi trebao da bude izgrađen i put od naselja do aerodroma, koji će stanovnike približiti matičnoj opštini Surčin, navedeno je u saopštenju.