Ševron izgubio dozvolu za bušenje u Brazilu

Brazilska Vlada poništila je danas dozvolu za vađenje nafte američkoj kompaniji „Ševron“ dok se ne razjasne uzroci curenja nafte iz jedne bušotine na moru.


Odluka je objavljena u vreme kada je direktor brazilskog odjeljenja „Ševrona“ svedočio pred brazilskim Kongresom, gde se javno izvinio zbog curenja nafte 8. novembra. Tada je oko 2 400 barela nafte ispušteno u okean, nedaleko od obale Rio de Žaneira.

Brazilska nacionalna agencija za naftu (ANP) odlučila je da suspenduje „Ševronovu“ dozvolu za bušenje nakon što su se pojavili dokazi da je kompanija pokazala „nemar“ u studiji o bušenju i planiranju napuštanja bušotine u slučaju nesreće.

ANP je prethodno odbio zahtev „Ševrona“ da mu se odobri bušenje u dubljim vodama naftnog polja Frade, gde se dogodilo curenje. Ovo naftno polje je deo basena Kampos, odakle se vadi oko 80 odsto brazilske nafte.

Velike zalihe nafte otkrivene su 2007. godine blizu obale Brazila na dubini od sedam kilometara ispod okeanskog dna. Država se nada da će ubrazati razvoj zahvaljujući zalihama od 100 milijardi barela nafte.

„Ševron“ je vlasnik 52 odsto naftnog polja Frade, „Petrobas“ drži 30 odsto, a japanska kompanija „Frade Japao“ 18 procenata.

Direktor „Ševrona“ u Brazilu Džordž Bak rekao je u obraćanju brazilskim poslanicima da je kompanija delovala „što je brže i bezbednije mogla“ i da je „upotrebila sve resurse“ u zastavljanju curenja nafte na okeanskom dnu.