Prva LEED Platinum zgrada završena u severnoj Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Danski arhitektonski biro Arketima Architects završio je prvu zgradu u severnoj Evropi koja je dostigla inspirativnu LEED Platinum sertifikaciju, pridružujući se elitnoj listi od oko 150 poslovnih objekata u svetu koji su ostvarili ovaj poduhvat.
 

 
Kompleks od 22.500 metara kvadratnih jeste nova poslovna zgrada za globalnu kompaniju koja proizvodi vetroturbine Vestas u Arhusu u Danskoj, sa dizajnom koji je dostojan ove firme koja se bavi održivom energijom. Nazvana “Kuća Vestas”, zgrada je osmišljena sa najvećom geotermalnom instalacijom i samo koristi oko 50% energije potrebne za komercijalne komplekse.

Tamni obris u gradu Arhusu, Kuća Vestas se transformiše kako noć padne pomoću obojenih svetala koje oživljavaju panelisanu fasadu dodajući novu dimenziju formi. Korisnici ulaze u centralni atrijum – u kome se eksperimentisalo sa završnim materijalima sa različitim teksturama.
 

 
U okviru ove centralne praznine nalaze se dva kamena volumena koji funkcionišu kao centri za sastanke za ceo objekat. Fleksibilni zidovi su postavljeni širom objekta i oni omogućavaju zaposlenima da transformišu svoje radno okruženje u prostore koje njima odgovaraju, lako oblikujući unutrašnji volumen bez promene tehničkih instalacija.