Na pomolu stečaj u KAP-u?

PinterestFacebookTwitterShare

Ulazak indijske kompanije JSW, milijardera Sajana Đindala, u podgorički Kombinat aluminijuma pod velikim je znakom pitanja, i ta verovatnoća je sve manja – saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora koji su upućeni u dešavanja.
 
Pregovori o novom aranžmanu i prodaji akcija KAP-a, koje pripadaju CEAC Holdings limitedu Olega Deripaske, a koji sa Vladom Crne Gore deli većinsko vlasništvo u KAP-u, ne odvijaju se željenim tokom, tvrde izvori “Vijesti” bliski Vladi, koji kažu da je u igri i uvođenje stečaja, ali ne klasičnog već programiranog koji bi omogućio nastavak rada fabrike, ali pod drugačijim uslovima.
 
 Kompanija Adcapital Montenegro, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, mesecima je kupovala akcije KAP-a kao priprema terena za ulazak Indijaca. Oni su do sada kupili na berzi 15,01 odsto akcija fabrike za oko 5,5 miliona eura, i na nedavnoj skupštini KAP-a imenovali su svog predstavnika u bordu aluminijumske kompanije.
 
Statis je prijatelj sa Đindalom, koji u svojoj matičnoj zemlji proizvodi čelik, a posluje u SAD-u, Čileu i Africi. Zainteresovao se za Crnu Goru pre nekoliko meseci, posebno za sistem KAP-Boksiti-potencijalni energetski izvor(Maoče).
 
Njihovi eksperti i tehničari posetili su nedavno KAP i Boksite, ali izgleda da nisu bili previše impresionirani onim što su videli u te dve prezadužene kompanije.