Broj izgrađenih stanova smanjen za 38,5 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom izjave ministra Olivera Dulića da se posle donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji sa 280 svelo na 160 dana, Saša Simić, predsednik Granskog sindikata građevine, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede Nezavisnost istakao je da je ova procedura zaista smanjena, ali da se stvari u praksi nisu pomerile sa mrtve tačke, a delimično su se i pogoršale.
 
Simić objašnjava da je prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz septembra, broj izgrađenih stanova smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 38,5%. „Prema tome, ne možemo da konstatujemo da je zabeležen pomak. Do napretka je svakako došlo kada je reč o projektima od nacionalnog značaja, odnosno u izgradnji mostova, obilaznica i slično. Međutim, te objekte uglavnom rade strane kompanije, tako da se ne može reći da srpska građevinska industrija ubira značajnije prihode u toj oblasti”, rekao je Simić
 
Građevinska industrija u Srbiji je, prema njegovim rečima, u stagnaciji i potrebno je izmeniti dosta stvari da bi se to promenilo. “Kada to kažem prvenstveno mislim na smanjenje poreskih stopa i učešća u kreditima koje banke odobravaju za kupovinu stanova. Takođe, potrebno je eliminisati sve prepreke zbog kojih investitori izbegavaju ulaganje u stanogradnju. Osnovna primedba stranih investitora je da ne žele da ulože novac u građevinsku industriju u Srbiji, jer je administracija spora i korumpirana”, naglašava Simić.
 
Predsednik Samostalnog sindikata građevine Dušan Vuković naglašava da nova zakonska rešenja u sektoru građevine nisu razlog za pad građevinske proizvodnje. “Odgovor kojom brzinom se izdaju građevinske dozvole pre svega treba potražiti u organima lokalne samouprave. Ono što svakako utiče na lošije rezultate u građevinskoj industriji su činjenica da se PDV mora plaćati po isporučenoj, a ne realizovanoj fakturi, a sa druge strane i broj kupaca stanova je smanjen posle odluke Narodne banke Srbije da se poveća obavezno učešće u kreditima koje odobravaju banke. Dok se te stvari ne eliminišu, teško se može govoriti o bilo kakvim boljim rezultatima”, smatra Vuković.