Olakšice za investitore koji zaposle 100 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Opština Kula ponudila je potencijalnim ulagačima građevinsko zemljište u zakup bez naknade, ukoliko zaposle stotinu i više radnika. Ovo su do sada prihvatile slovenačka, francuska, italijanska i nemačka firma.
 
Kako objašnjava Vladan Krtolica, član Opštinskog veća u Kuli zadužen za privredu, tim firmama će za polovinu biti umanjena naknada za uređenje građevinskog zemljišta ako zaposle sto i više radnika, a popust će biti od 35 do 45 odsto ako otvore od deset do sto radnih mesta.
 
Krtolica napominje da će zainteresovani investitori biti oslobođeni komunalne takse za isticanje naziva firme i naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u naredne dve godine, kao i troškova za priključenje objekata na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.
 
U kulskoj opštini za buduće investitore za sada su uređene dve industrijske zone u Kuli i jedna u Sivcu. „Radne zone u Kuli udaljene su 130 kilometara od Beograda i pedesetak kilometara od Novog Sada, Sombora i luka na Dunavu, u Apatinu i Bogojevu. One su na svega 14 kilometara od međunarodnog autoputa E-75 i na deset kilometara od železničke saobraćajnice Beograd-Novi Sad-Budimpešta. Jedna od radnih zona u Kuli je i neposredno uz državni put prvog reda broj tri, kao i u blizini plovnog kanala Bezdan-Bečej. Na vrlo povoljnoj lokaciji je i industrijska zona u Sivcu“ , navodi Krtolica.
 
U Sivcu je prošlog meseca krenula sa probnim radom slovenačka kompanija „Antares and BDRP”, koja šije prestižnu sportsku opremu „NES sportswear”.
 
Slovenačka firma, koja je primila 77 radnika, ima u planu da poveća broj zaposlenih. Po stotinu radnika trebalo bi da zaposle i francuska, italijanska i nemačka firma. Francuzi će proizvoditi delove i opremu za kamione, Italijani plastiku za automobilsku industriju, a investitor iz Nemačke hranu za kućne ljubimce.
 
„Sve tri firme otvoriće pogone u napuštenim halama Fabrike armatura „Istra” u Kuli, nekadašnjeg moćnog preduzeća koje je bankrotiralo“ , kaže zamenik predsednika opštine Kula Damjan Miljanić.