Šoškić: Nije potrebno snižavanje obavezne rezerve banaka

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da banke imaju dovoljno novca za finansiranje privrede i da nije potrebno snižavanje stope obavezne rezerve banaka, posebno zbog toga što nema garancije da bi tako oslobođena sredstva otišla u kreditiranje razvojnih projekata.
 
Šoškić je na izlaganju, tokom Skopštine Privredne komore Srbije, istakao da ima dovoljno novca na računima banaka, ali da NBS nema pravo da govori poslovnim bankama da daju kredite preduzećima, jer su one slobodne i tržišno orijentisane.
 
Guverner je naveo i da bi spuštanje obavezne rezerve na devizne izvore finaniranja, poslalo poruku bankama da nastave da se rizično finansiraju i da prenose valutni rizik na krajnje korisnike, odnosno privredu i građane. On je naglasio i da bi smanjenje obavezne rezerve dovelo do monetarne ekspanzije, u situaciji kada je inflacija već iznad gornje granice cilja.
 
Šoškić je naglasio da je finansijski sistem već dovoljno likvidan i da nije potrebno ubrizgavanje dodatne likvidnosti i podsetio da postoje i drugi mehanizmi za finansiranje razvojnih projekata, kao što je osnivanje razvojne banke, koja bi trebalo da počne sa radom početkom naredne godine.
 
Guverner je najavio i da će određene mere koje NBS planira u narednom periodu, omogućiti snižavanje kamatnih stopa na kredite i dodao da ne treba da iznenadi dalja relaksacija referentne kamatne stope u narednom periodu, jer se ne očekuju rizici jačih inflatornih pritisaka.