Rusija od uvoznika postaje izvoznik šećera

PinterestFacebookTwitterShare

Do nedavno najveći uvoznik sirovog šećera, Rusija može da postane lider na tržištu proizvodnje šećerne repe, ali na tom putu mora da prevaziđe velike logističke probleme, ocenili su učesnici granske konferencije “Brazil šugar vik”.

“Rusija može da postane najveći svetski proizvođač šećera od šećerne repe”, izjavio je predsednik ruske Unije proizvođača šećera Andrej Bodin, koji je istakao da će niske cene belog šećera na domaćem tržištu stimulisati izvoz u susedne zemlje centralne Azije.

On je dodao da su, za ostvarenje tog cilja, Rusiji neophodne velike kapitalne investicije u modernizaciju kapaciteta za preradu i transpoprt šećera.

Podmirivanjem domaćeg tržišta sirovinom sopstvene proizvodnje, Rusija je već smanjila uvoz, prinudivši Brazil, koji je najveći svetski proizvođač šećera, da se preorijentiše na azijska tržišta.

U sezoni 2011-12. Rusija će proizvesti oko pet miliona tona šećera od repe, procenila je švajcarska konsultantska kompanija “Kingsman SA”.

Upozoravajući na neusklađenost između naglog rasta proizvodnje šećerne repe i ograničenih prerađivačkih kapaciteta, Bodin je naveo da su površine pod šećernom repom uvećane za 52 odsto u periodu od 2009. do 2011. godine, dok su prerađivački kapaciteti povećani za samo četiri procenata u 2010-2011. poljoprivrednoj godini.

Rusiji takođe nedostaju kapaciteti za skladištenje belog šećera, a prisutan je i problem radne snage zbog niskih kvalifikacija i ograničenog broja radnika.

Džamal Al Gurai, izvršni direktor jedne od najvećih svetskih šećerana, “Dubai al Kalej” smatra da Rusija može da postane važan igrač na međunarodnom tržištu.

“U narednih deset godine Rusija bi mogla da se svrsta među tri najveća svetska izvoznika” rekao je on na konferenciji u Brazilu.