U Srbiji 85 odsto objekata energetski neefikasno

PinterestFacebookTwitterShare

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Srbije Bojan Kovačić izjavio je da je više od 85 odsto postojećih zgrada u Srbiji energetski neefikasno.
 
“Srbija troši oko 200 kilovat sati po kvadratnom metru prostora za grejanje godišnje, a evropski prosek je 138 kilovat sati po kvadratnom metru”, rekao je on na prvoj Međunarodna konferencija o zelenenoj gradnji u Beogradu.
 
Kako je dodao, u javnim zgradama, poput bolnica, ta potrošnja je veća i iznosi od 300 kilovata po kvadratnom metru.
 
 “Razlog takve potrošnje je neadekvatna toplotna izolacija objekata, jer se 70 odsto energije u zgradi gubi kroz loše zidove i prozore”, rekao je Kovačić.

Kovačić je naveo da u zavisnosti od veličine ulaganja u bolju izolaciju zidova i zamenu prozora, “energetska efikasnost zgrada bi se povećala u proseku za oko 30 procenata”. Prema njegovim rečima, dodatno poboljšanje bi omogućila i zamena instalacija i mogućnost da građani regulišu potrošnju grejanja instalacijom radijatorskih ventila.

 “Srbija ima potencijala da smanji utrošnju energije za grejanje”, kazao je on i dodao da je zelena gradnja jedan od načina poboljšanja energetske efikasnosti.

Prema studijama koje su rađene na zapadu, kako je kazao Kovačić, zelena gradnja je inicijalno skuplja za ulagača od 10 do 20 odsto, ali se na duži rok isplati.

Zamenica ambasadora Holandije u Srbiji Dominik Kuling navela je da je nužno da vlade i privatni sektor nađu način da zelena gradnja bude što isplativija i da javnost shvati prednost takvog načina zidanja. Potrebno je, kako je dodala, i da građevinska industrija prihvati način i prostupke u zelenoj gradnji, a treba ukazati i na dugoročnu uštedu resursa koja se postiže takvom vrstom zidanja.

Izvršni direktor Smart kolektiva i član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Neven Marinović je istakao da je zelena gradnja idealna za buduća javno-privatna partnerstva. Zelena gradnja je, prema njegovim rečima, “ultimativno društveno-odgovorno poslovanje”, a privrednici moraju da budu svesni da će očuvanje životne sredine sve više biti vrednovano prilikom prodaje i kupovine, a ne samo cena i kvalitet robe.

 
Na skupu je, pored ostalog, predstavljeni projektni menadžment u zelenoj gradnji, BREEAM i LEED međunarodni standardi sertifikacije u zelenoj gradnji, načini smanjenja troškova izgradnje “zelenih zgrada”, usklađivanje finansiranja i isplativosti zelenih zgrada.

Na konferenciji, u organizaciji nevladine organizacije Ecoist uz podršku NALED-a, bilo je više od 170 učesnika, a stručnjajci, koji su predstavlili prednosti zelene gradnje, došli su iz Velike Britanije, Holandije, Australije, Italije.

Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj na okolinu gradilišta, upotrebu prirodnih i materijala sa što je moguće manje štetnih materija i racionalno korišćenje prirodnih resursa. Zelena gradnja doprinosi smanjenju 40 odsto potrošnje vode, 33 odsto smanjuje emisiju ugljen-dioksida, za 70 odsto umanjuje količine otpada i do 50 odsto smanjuje potrošnju električne energije.