Obuka profesora za predmet “Organska proizvodnja”

PinterestFacebookTwitterShare

Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”, saopštila je danas da će organizovati stručno usavršavanje 200 profesora iz srednjih poljoprivrednih škola za predmet “Organska proizvodnja”.
 
Serbia organika će u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu i Zavodom za unapredjenje obrazovanja pri Ministarstvu prosvete, od kojeg je dobila akreditaciju, sprovesti program edukacije nastavnog kadra srednjih poljoprivrednih škola iz oblasti organske proizvodnje u toku 2011. i 2012. godine.
 
– Obuka profesora će biti organizovana kroz predavanja i radionice, tako da će steći znanja, kako o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje, tako i o zaštiti u obe grane poljoprivredne proizvodnje – navodi se u saopštenju.
 
Upoznaće se i sa standardima u oblasti sertifikacije i propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda, a i sa stanjem, mogućnostima i trendovima na domaćem i stranim tržištima. 
 
U saopštenju se navodi da je predvidjeno održavanje šest seminara, koje je podržala Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ).
 
Od ove jeseni u obrazovni sistem Srbije prvi put uveden predmet “Organska proizvodnja”, koja će se izučavati u 33 poljoprivredne stručne škole koje imaju smer “poljoprivredni tehničar”.
 
– Taj smer godišnje upiše oko 1.000 mladih, što znači da će u narednim godinama oko 4.000 njih imati mogućnost svake godine da se steknu sazanja o organskoj poljoprivredi – ističe se u saopštenju.
 
U Serbia organica ističu da “mladi predstavljaju veliki potencijal za organsku poljoprivredu”, a obrazovanje u toj oblasti omogućava im
da ostanu na selu.