Žikine rakije od paradajza, dinja i kivija

PinterestFacebookTwitterShare

Pored šljivovice, jabukovače i loze za koju su mu grožđe Albanci donosili iz Makedonije, Žika Živić iz sela Dobrotin u centralnom Kosovu pekao je u manjim količinima rakije i od paradajza i dinja, a sada i od kivija. Oko svih tih rakija složni su i Srbi i Albanci – kupuju ih i jedni i drugi.
 
Dinja, kako je kazao Živić za agenciju Beta, nema kiselinu koja izaziva vrenje i daje samo pet do šest litara dobre rakije po kazanu, a od paradajza je pekao odličnu rakiju koja je pitka i nema poseban miris. Od loze je pekao i mastiku za koju je aromatičnu biljnu masu dobijao iz Makedonije koja se u vreme prepeka stavlja oko kilo i po po kazanu i daje specificnu poznatu aromu i miris.
 
I danas se oko kazana za pečenje rakije u dvorištu Žike Živića širi neuobičajen, prijatan aromatičan miris koji privlači čak i prolaznike sa ulice kojima domaćin objašnjava da peče rakiju i od kivija.
 
“Pitaš zašto od kivija – pa tako sam naišao. Skoro sam na pijaci u Kosovu Polju kupio oko 1.700 kilograma kivija koji niko nije hteo da kupuje, jer je, iako zdrav, bio malo omekašao. Dogovorim se sa tim Albancem da tonu i sedamsto kilograma kivija kupim za samo 40 evra i da mi gajbe sa kivijem doveze kući”, priča Žika dok loži kazan za pečenje rakije.
 
Sa molerskim mikserom je, kako je kazao, izmešao kivi i tu masu od 1.700 kilograma pomešao je sa svega pedesetak kilograma šećera. Zatim je sve to ostavio da za tri-četiri dana provri u burićima. I sada mu je ostalo da za dva dana ispeče petnaestak kazana rakije koju će zatim prepeći.
 
Žika kaže da je kivi uzeo da proba kakvu rakiju daje, ali da već prvi kazani ukazuju da nije pogrešio. Alkohometar pokazuje da Žikina kivijevača u prvom peku ima oko 15 gradi jačine, a boja je ista kao kod svih voćnih rakija, dok miris i aroma plene. Očekuje da će od prvog pečenja dobiti oko 300 litara meke rakije koju će prepeći i veruje da će na kraju dobiti oko 150 litara dobre kivijevače od oko 25 gradi ili 50 stepeni jačine od koje, kako tvrdi, glava ne boli.
 
Cela njegova proizvodnja i prodaja mnogo zavise od trenutnih okolnosti, pa mu je potrebno i dosta sreće. Tako boca od sedam decilitara rakije od kivija u prodavnicama na Kosovu košta 15 evra, a Žika kaže da već ima kupce koji nude 10 evra za litar njegove kivijevače.
 
Dolaze kod Žike i Srbi i Albanci, vlasnici restorana i kafana i kupuju njegove voćne rakije. Kako je rekao, kupci žale što ne proizvodi veće količine “mučenice”. U vreme nedavnog zastoja protoka robe na administrativnim prelazima imao je Žika odličnu priliku.
 
“Tamo su danima stajali kamioni koji su iz centralne Srbije vozili breskve na Kosovo. Kasnije su mi nudili da za male pare otkupim više tona tih breskvi, ali ja sam kupio samo 450 kilograma probranih za svega 14 evra. Od toga sam ispekao 60 litara odlične rakije koja je tražena na tržistu”, kazao je on.
 
Živić je rakije počeo da peče kako bi zarađivao za život višečlane porodice. On se žali da još nema svoj kazan, pa sada iznajmljuje kazan zapremine 120 litara koji plaća 50 evra. Od ranije se bavi i uzgojom peradi i nekoliko vijetnamskih svinja koje imaju kvalitetno meso, a mast za koju kažu da je lekovita traže mu meštani za lek. Nada se da će ove godine konačno početi da gaji i svinje mangulice koje su poznate po kvalitetnom mesu. Na njivi, kako je rekao, gaji kukuruz i pšenicu. 
 
Žika i supruga žive u zajednici sa dva sina, snajama i njihovo troje dece i svi po potrebi rade kako u polju, tako i kod kuće, oko timarenja svinja i peradi. Sinovi pomažu i oko pečenja rakije, pa će i taj zanat verovatno neko naslediti.