Šabac poljoprivrednicima obezbedio 70.000 sadnica trešnje

PinterestFacebookTwitterShare

Grad Šabac obezbedio je za poljoprivrednike 70.000 sadnica trešnje koje će biti podeljene tokom 2012. godine a koje će proizvođači platiti kroz pet godina.


Prema rečima direktora Direkcije za poljoprivredu tog grada Predraga Srdanovića, za sadnice po ceni od 3,5 evra po komadu konkurisalo je preko 150 poljoprivrednika. To su izuzetno kvalitetne sadnice na podlozi “kolt” koje pun rod daju u petoj godini, koliki je i grejs period za plaćanje. U punom rodu one postižu prinos između 10 i 12 tona po hektaru a poznato je da je cena kilograma trešanja kod nas od dva do tri evra, rekao je Srdanović.

Srdanović je naveo da je plan tog grada da se sadnice posade na površini od 300 hektara.

Već smo započeli drugu fazu projekta koja predviđa izgradnju hladnjače kapaciteta 2.000 tona i organizaciju otkupa, što bi poljoprivrednicima obezbedilo plasman voća na inostrana tržišta kada je cena najpovoljnija. Ujedno bi omogućilo i da prodajemo gotov proizvod a ne poluproizvod što je najčešći slučaj sa poljoprivrednom robom,  naglasio je Srdanović.

Šabačkim poljoprivrednicima već je podeljeno oko 8.100 sadnica trešnje za jesenju sadnju pa se predviđa da će na proleće ukupna površina pod trešnjama biti oko 50 hektara. Za te sadnice budžetom grada je obezbeđeno 3,1 milion dinara.

Trenutno je oko 30 hektara površina zasađeno trešnjom.