Država smanjuje broj trgovaca TNG-om

PinterestFacebookTwitterShare

Država uvodi propise koji će smanjiti broj trgovaca tečnim naftnim gasom, što bi moglo da utiče i na cenu za građane. Prometom TNG-om od 1. januara moći će da se bave samo oni koji imaju skladište od 3.000 kubika, a ne kao dosad od 1.000. Na tržištu ovog energenta godišnje se “okrene” 250-300 miliona evra.

U prethodne tri godine četiri do pet firmi, od ukupno tridesetak, držalo je oko 80 odsto uvoza. Krajem 2010. Ministarstvo energetike odlučilo je da minimalni kapacitet skladišta za dobijanje licence za trgovinu TNG-om bude 3.000 kubika.
 
Broj uvoznika se smanjio ove godine, ali nastavilo se jačanje firmi koje drže najveći deo tržišta, što je primetila i Komisija za zaštitu konkurencije, koja je navela da je koncentrisanost uvoza visoka, a samim tim i trgovine na veliko. U avgustu ove godine Ministarstvo trgovine donosi novi propis, prema kojem od 1. januara neće moći da se trguje TNG-om bez skladišta od 3.000 kubika.

Na pitanje da li su ih ministarstva konsultovala, u Komisiji za zaštitu konkurencije, nezavisnom regulatornom telu, kažu da ih niko ništa nije pitao, ali da će, u skladu sa donetom odlukom o nastavku praćenja trgovine na veliko i malo naftnih derivata, oceniti sve eventualne efekte donetih propisa.
 
U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) ističu za “Blic” da država ovim propisima ugrožava konkurentnost jer samo dve-tri firme imaju skladište od 3.000 kubika i dodaju da je u Hrvatskoj ta obaveza 10 puta manja. Mile Brežančić, generalni direktor firme MB-GAS OIL, jedne od većih uvoznika TNG-a, podržava namere Vlade i ističe da sada vlada nelojalna konkurencija jer TNG uvozi petnaestak firmi, a nemaju potrebna skladišta.
 
U Ministarstvu trgovine kažu da je Ministarstvo energetike uvelo uslov od 3.000 kubika i da svojim pravilnikom uslove nisu promenili, već su samo hteli da osiguraju iste uslove za sve učesnike na tržištu. Cilj je, kako navode, i da se obezbedi prodaja kvalitetnih energenata i bolja kontrola.