Monasi sekli šumu zbog 20.000 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Turistička organizacija Čačka (TOČ), koja upravlja zaštićenim prirodnim dobrom – Ovčarsko-kablarskom klisurom, podnela je osnovnom tužilaštvu u Čačku krivičnu prijavu protiv uprave manastira Svete Trojice na obroncima planine Ovčar, u selu Dučalovići, pišu Novosti.
 
Razlog je što su monasi neplanski sekli šumu, koja se nalazi nedaleko od hrama, odnosno, što su bez dozvole šumara posekli oko 1.000 kubika, uglavnom stabala cera.

Miodrag Stevanić, direktor TOČ, ispričao nam je da je reč o kriminalu, jer na posečenim stablima nije bilo tragova doznaka, koje ostavljaju šumari. Po njegovim rečima, u ovoj šumi posečena su sva stabla, čiji je prečnik bio 20 i više centimetara.
 
“To je šuma, koja je 2009. godine vraćena manastiru Sv. Trojice, ali ni u privatnoj šumi, bez odluke šumara, ne možete seći stabla. Posebno što je reč o zaštićenom prirodnom dobru prve kategorije, gde je strogo zabranjena neplanska seča,” naglašava Stevanić. “Kada smo primetili, odmah smo slučaj prijavili inspektorima šumarstva i zaštite životne sredine i podneli krivičnu prijavu.”

Stevanić ističe da je doznao da je manastir posečena stabla prodao za oko 20.000 evra čoveku iz Guče. Bilo je, kaže, evidentno da šumu ne seku za njih, već za prodaju.