Ljudi su sledeći: “Terminator sočiva” testirana na zečevima

PinterestFacebookTwitterShare

Zamislite da možete da vidite SMS-ove, komentare i linkove na društvenim mrežama ili vesti , a da ne morate da se ulogujete na računar. Uz pomoć kontaktnih sočiva sa integrisanim LED displejem to će uskoro da postane moguće.
 
Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Univerziteta u finskom Altou za korak su bliže razvoju kontaktnih sočiva koja će nam jednog dana omogućiti da ‘vidimo tekst prikazan u vidnom polju’ baš kao i Terminator ili Robokap.
 
Potencijalne aplikacije ovog razvoja tehnologije uključuju navigaciju, igrice i brzo ‘primanje podataka o slabostima onih koje želite da uništite’.
 
U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Micromechanics and Microengineering autori objašnjavaju da će LED sočiva da primaju podatke preko ugrađene antene.
 
Za sada, naučnici su uspeli da stave jedan piksel na kontaktno sočivo što se ‘gledaocu’ prikazuje kao tačkica svetla. Međutim, njima je to dovoljan dokaz da je moguće  da se napravi sočivo sa mnogo više piksela koja bi mogla da se koriste za prikaz kratkih mailova i tekstualnih poruka.
 
Sočiva još uvek nisu testirana na ljudima, ali testirana su na zečevima i za sada nisu detektovane nikakve štetne reakcije.
 
Koautor studije prof. Babak Praviz sa Univerziteta u Vašingtonu rekao je da je pred njima još puno posla dok ‘Terminator sočiva’ zaista ne počnu da funkcionišu.
 
‘Moramo poboljšamo dizajn antene, povežemo odgovarajuću mrežu i optimizujemo frekvenciju prenosa podataka. Naš sledeći cilj je da se ugradi neki tekst u kontaktn sočivo’, rekao je prof. Praviz. Drugim rečima – ‘He’ll be back’.