Nemačka pomaže uklanjanje azbestnih cevi u Jagodini

PinterestFacebookTwitterShare

Oko 40 kilometara azbestno-betonskih cevi jagodinskog vodovoda biće zamenjeno u narednih nekoliko godina, a za tu namenu sredstva će stići od Vlade Nemačke i KFV banke.

Reč je o prioritetnom projektu rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže, u dužini od 250 kilometara, proširenju izvorišta, izgradnji novog rezervoara, uvođenju „skada“, sistema za daljinsko očitavanje potrošnje vode, vrednog 4,2 miliona evra. Ipak, azbestno-betonske cevi predstavljaju potencijalno najveći problem.
 
Nemačka vlada finansiraće projekat sa 30 odsto bespovratnih sredstava, dok će 70 odsto biti iz povoljnog kredita KFV banke.
 
Azbestno-betonske cevi su u dobrom stanju i postavljene su pre dve i po decenije, po tadašnjim važećim standardima, međutim, u međuvremenu su prevaziđene i smatraju se potencijalno opasnim po zdravlje stanovnika. Pored toga, sekundarna mreža vodovoda biće proširena za još 20 kilometara, jer je u planu postavljanje cevi do sela na pravcima prema Kragujevcu i Batočini.

Na izvorištu u Ribaru biće puštena u rad tri nova bunara, tako da će ukupan kapacitet biti oko 350 litara u sekundi, što obezbeđuje dovoljno vode u narednih nekoliko decenija.